Vijesti iz medicine Zdravlje

Japanski naučnici uzgojili spermu

Matične ćelije uz koktel lijekova i vitamina mogu se pretvoriti u spermu u ranim fazama nakon čega se stavljaju u testise, a ta je metoda za mnoge etički vrlo upitna.

Uz pomoć umjetno uzgojene sperme, muškarci kojima je dijagnosticirana neplodnost, ipak će moći postati očevi, objavili su naučnici Univerziteta Kyoto. Budući da noviji podaci pokazuju da se svaki šesti par suočava s problemima neplodnosti, japanski znanstvenici su oduševljeni važnošću ovog otkrića.

Pokušaja uzgoja sperme bilo i prije, no testiranja na životinjama su pokazala da takvi potomci ne žive dugo, istraživači su analizirali propuste u postupcima.

Oni se temelje na uzimanju matičnih stanica, koje se uz pomoć koktela hemikalija i vitamina pretvaraju u spermu u najranijim fazama razvoja te se potom trebaju presaditi u testise neplodnih muškaraca. Testiranja na životinjama pokazala su da je najnoviji postupak uspješan u 60 posto slučajeva.

Naš je rad ogromno naučno dostignuće, no predstoji nam još dosta rada prije no što krenemo s testiranjima na ljudima – izjavio je voditelj studije Mitinori Saitou za Daily Mail.

No kao i kod vantjelesne oplodnje, umjetni uzgoj sperme uzrok je mnogobrojnih etičkih rasprava, osobito u crkvenim krugovima.

 

24SATA/informer.ba