Ishrana Zdravlje

Jednostavan način da prestanete sa prejedanjem

Nova studija pokazuje da ako jedete sa nedominantnom rukom, to vam može pomoći da jedete manje.

Da li vam se nekad desilo da stignete do kraja filma i shvatite da je ekstra velika kesa kokica koju ste mislili samo da grickate misteriozno nestala… kroz vaša usta?

Jedemo iz navike svo vrijeme – kokice u bioskopu, čips u gostima, praznični slatkiši – i taj nesvjesni refleks može da učini da stavimo više u usta nego što smo mislili. Novo istraživanje ima rješenje na dohvat ruke.

U prvom dijelu studije 158 učesnika je jelo svježe ili bajate kokice dok su ocjenjivali kratke video snimke u dva različita okruženja, bioskopu i kancelariji za sastanke. Istraživači su željeli da otkriju da li bioskop (gdje biste inače jeli kokice) vodi ka više automatizovanim navikama u jelu, nego kancelarija za sastanke (gdje su kokice novost).

Ispostavilo se da je tako. Učesnici u bioskopu, nevezano za to kolko su bili gladni ili koliko vole kokice, jeli su značajno više, čak i kad su kokice bile sedam dana stare.

Zatim su testirani da li jedenje nedominantnom rukom (vaša lijeva ako ste dešnjak i obrnuto) može spriječiti nesvjesno prejedanje. Navike formiraju poznate staze u mozgu, tako da bilo koja akcija koja zahtjeva više razmišljanja može prekinuti naviku.

Istraživači su otkrili da jednostavna zamjena ruku vraća one koji se prejedaju pod kontrolu, navodeći ih da jedu značajno manje – kao da nisu ni stvorili naviku uopšte. To je čak pomoglo ljudima da se fokusiraju više na glad i ukus, pa su manje jeli kokice stare sedam dana.

Slijedeći put kad odete u bioskop ili se suočite sa prazničnim slatkišem, samo jedite drugom rukom i držaćete sve pod kontrolom.

Informer.ba