Ishrana Zdravlje

Jesenje navike zbog kojih se debljamo

Kada temperatura u jesen padne, skoro kao da možete da čujete uzdahe olakšanja žena širom svjeta. Nema više brige kako izgledamo u oskudnim haljinicama i seksi bikiniju i da li nam se nazire celulit ispod trendi šortsa! Ali radovanje zbog odeće koja više skriva no otkriva moglo bi da bude kratkog vjeka: jesen sa sobom nosi mnoštvo opasnosti po naš struk koji smo sa mukom uspjeli da stešemo na razumnu mjeru!

Jesen je poznata po obilju i zato je veoma opasna za sve osobe kojima kilaža varira. Evo nekoliko “masnih zamki” i kako da ih nadmudrite…

SEZONSKA HRANA
Ovo nije izmišljanje tople vode: iako svi znamo da kada dosta jedete, dosta se i gojite, jesenje obilje je toliko neodoljivo da se većina nas pametnica “malo raskrupnja”.
Rješenje: Nema razloga da ne uživate u jesenjim gozbama, ali bar koristite namirnice koje imaju malo masti i šećera. Obrano mlijeko, pola doze šećera u piti, manje soli, mladi sir umjesto starog slanog… Smanjite i međuobroke: limunada dokazano pomaže da se otarasite masti.

PRESKAKANJE VJEŽBANJA ZBOG LOŠEG VREMENA ILI MRAKA
Previše je hladno / kišno / mračno napolju” može lako postati izgovor da ne odete u teretanu, ili na trčanje skoro svaki jesenji dan.
Rješenje: Trening u zatvorenom, možda kod kuće? Onih dana kada je vrijeme posebno loše ili je kao u rogu već u pet časova, isčupajte se iz fotelje pred televizorom, navucite trenerku, razmotajte prostirku, pustite energičnu muziku i navalite!

ZABAVE U IZOBILJU
Leto je puno zabave na moru, ali prava sezona u gradu počinje tek u na jesen,kada nije toliko sparno i teško kada se mnogo ljudi okupi na jednom mestu. da ne zaboravimo, tu je i sezona slava i svadbi. Posebne prilike teraju nas da zaboravimo koliko jedemo i pijemo, pa se posle čudimo kako su nam pantalone odjednom tesne.
Rešenje: Bez obzira da li ste domaćin ili gost, uvek možete obezbediti bar jedno zdravo jelo koje većina voli. Na taj način, ako je sav ostali izbor masan i slasan, imate bar jedno jelo koje možete da natrpate u tanjir i svejedno ne činite baš toliko zlo svojoj liniji.

HLADNIJE VREME = VEĆI APETIT
Kad je hladno, apetit se povećava jer dok jedemo, mi generišemo više tjelesne toplote. U stvari, naše tijelo generiše oko 10 odsto više toplote kada nam je stomak pun u odnosu na prazan želudac.
Rješenje: Nosite slojevitu odeću, odvrnite peći, zavucite se ispod ćebeta ili, još bolje, zavrnite rukave i bacite se na fizičke poslove!

PROSTRANIJA ODJEĆA
Zašto se mučiti brigom o vitkim rukama, zašto da radimo čučnjeve, brinemo o višku oko stomaka kada možemo da se zavučemo u duksericu i trenerku dok ne grane proljeće?
Rešenje: Nema gore odjeće od rastegljive – u njoj nećete ni znati da ste se ugojili dok ne dotjerate do tog stadijuma da vam je neophodan novi rigorozni post i bolni treninzi. Izbjegavajte sve što je džakasto i na učkur i lako ćete primjetiti da li je vrijeme da preskočite večeru nekoliko dana zaredom kako bi pomogli tijelu da se oslobodi viška.

 

Smedia/Informer.ba