Tradicionalna medicina Zdravlje

Joga nije djelotvorna kao što se tvrdi

Mnoge poznate zvijezde nam govore da svoju vitkost duguju upravo jogi. Da li je joga zaista toliko djelotvorna kada je u pitanju sagorjevanje kalorija ili je to samo mit?

Možda se osećate fit, ali nedeljni časovi joge neće znatno poboljšati kondiciju.
Razlog zbog kojeg toliko velik broj ljudi voli jogu je to što ona nije posebno teška” – rekao je Roberts za” Daily mail”.

On objašnjava, da se vježbanjem joge određeni djelovi tjela naprežu, ali da bi trebalo da se zapitate da li je to dovoljno? Da li vam srce kuca ubrzano ? Da li gubite dah ili se znojite bar 25 do 30 minuta? Ako vježbate jogu, u većini slučajeva odgovor na ova pitanja je “ne“.

John Brever, profesor sportsko vaspitanja takođe smatra da su tvrdnje poznatih glumica po kojima svoju vitkost duguju jogi mit.

Ako samo vježbate jogu, nemoguće je da postignete zavidnu kondiciju i gubitak težine kakvu one imaju. Ove osobe vjerovatno satima trče, voze bicikl, vježbaju u teretani, a joga im je tek dio treninga, koja im služi za opuštanje i rastezanje” – kaže profesor.

Brever dodaje da je najvažniji mišić našeg tijela srce, a joga nije metoda koja posebno utiče na kardiovaskularni sistem. Priznaje da biste od joge mogli da razvijete bolju ravnotežu i fleksibilnost, ali to je uglavnom sve. Šta je pokazalo testiranje?
Naučnici na Institutu “Wiskonssin” sproveli su istraživanje o stvarnim efektima “hatha joge“. Rezultati su iznenadili stručnjake. Kod 34 žene koje su vodile uglavnom “sjedalački stil” života naučnici su uveli promjenu, one su tri puta nedeljno vježbale jogu po 55 minuta ili uopšte nisu vježbale. Međutim ni tri sata joge nedeljno nisu dovela do značajnog poboljšanja rada pluća i srca.

Joga može da poboljša snagu i izdržljivosti, fleksibilnost i ravnotežu, ali da biste popravili aerobni kapacitet, a to je u suštini efikasniji rad srca i pluća, morate da vježbati tako da vam srce dosegne 70 do 80 posto svog maksimuma. Prilikom vežbanja joge ovakvog intenziteta nije bilo” – objasnio je profesor JohnPorsari, koji je vodio istraživanje.

Isti tim je naknadno proučio djelovanje “power joge“. I dok je 50 minuta “hatha joge” sagorjelo 144 kalorije, jednako dakle kao i lagana šetnja, tokom 50 minuta “power joge” sagorjeli su tek 237 kalorija i povećali rad srca za tek 62 odsto svog maksimuma. To znači da je i “power joga” tek blagi oblik vježbe za srce i pluća.

Informer.ba