Zdravlje

Jutarnja navika koja razara mjehur

Prevelik broj ljudi se odmah nakon buđenja ne posvećuje jačanju nego razaranju vlastitog organizma. Prva jutarnja cigareta je posebno štetna. Između ostalog, uništava i mjehur.

Naučnici iz Nacionalnog instituta za rak u Rockvilleu smatraju kako je promjena u sastavu cigareta povezana sa sve višim rizikom od raka mjehura. Nije im poznato koji su tačno dodaci odgovorni za povećanje ionako velikog rizika, jer se kroz posljednjih 50 godina duhan više puta mijenjao – način na koji se priprema, kako su cigarete rađene i koje se vrste koriste. Naime, mnogi su proizvođači cigareta smanjili količinu katrana koju koriste ili nikotina, te ih zamijenili moguće karcinogenim tvarima, kao što su beta-naftilamin (poznat po tome što povisuje rizik od raka mjehura).

Analizirali su podatke 500.000 osoba koje su odgovorile na pitanja o svom stilu života, uključujući pušački status između 1995. i 2000. godine. Gotovo je 3.900 muškaraca razvilo rak mjehura, kao i 627 žena.

Vrlo rizična navika

Bivši pušači su 2,2 puta skloniji razvijanju raka mjehura u odnosu na osobe koje nisu nikada pušile. Jednako tako, pušači su četiri puta skloniji ovoj malignoj bolesti nego nepušači.

Pušenje se može povezati s 50 posto rizika od razvijanja raka mjehura kad su u pitanju muškarci i 53 posto rizika za žene. Stručnjaci su dodali kako je ono također odgovorno za 90 posto slučajeva raka pluća.

“Postoji genetska komponenta za rizik raka mjehura, a također je bitna i profesionalna komponenta. Neka zanimanja mogu povećati rizik od raka mjehura zbog izloženosti, a to su slikanje, vožnja kamiona i rad na mašinama” zaključio je Neal D. Freedman, voditelj istraživanja, prenosi Net.hr

 

Informer.ba