Ishrana Zdravlje

Kako da gajite začine u kući

Gajenje sopstvenih biljaka unutra, na pr. majčine dušice ili bosiljka, je isto tako lako kao i gajenje napolju. Sve što je potrebno su odgovarajući materijali i mjesto pored prozora. Začinskom bilju je potrebno najmanje četiri do šest sati sunčeve svijetlosti.

Izbor biljaka

Prije nego što počnete sa baštovanstvom, razmislite koje biljke želite da gajite. Izaberite one koje ćete koristiti u dosta vaših recepata. Među najlakšim biljkama za gajenje, koje se takođe dosta koriste u modernom kuhanju su: bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, nana, mirođija, peršun, komorač, žalfija, timijan.


Prikupite materijale

Za početak, potrebni su vam: saksije ili posude u kojima ćete gajiti svoje rastinje, zemlja, sjemena, plastična folija, voda i poslužavnik na koji ćete poredati saksije.
Pored toga, u specijalizovanim radnjama možete kupiti sredstva za brži rast vaših biljaka. Uzmite saksije sa malim rupicama na dnu, da bi višak vode mogao da se odlije.

Posadite sjeme

Popunite saksije zemljom do tri četvrtine zemljom. Pospite sjemenje i pospite dodatnom zemljom i nježno pritisnite na dole. Pročitajte prethodno uputstvo sa paketa u kom je bilo sjemenje. Koristeći špricer, blago navlažite zemljište vodom. Pokrijte plastičnom folijom, koju ćete ukloniti kad sadnice počnu da se pojavljuju.
Stavite saksiju u najmanje 3 cm vode dok kapi od vlage ne počnu da se pojavljuju na vrhu zemlje. Izvadite iz vode i stavite na poslužavnik do sunčanog prozora. Sjeme će zatim brzo početi da raste. 

Njega vaših biljaka

Začinsko bilje raste brzo i važno je da se zaliva svaki dan . Uklanjajte mrtve sadnice koje ne napreduju. Ako previše biljaka iznikne u jednoj saksiji, presadite ih u veću. većini bilja treba četiri do šest nedjelja do iznikne. Vaše biljke će biti spremne za žetvu čim cvijetni pupoljci počnu da nič, piše Smedia.

 

Informer.ba