Vijesti iz medicine Zdravlje

Kako djetetu objasniti da mora nositi naočale

Ako je dijete starije od tri godine, pokušajte s njim razgovarati, objasniti mu da su naočale pomoć, a pokažete li mu primjerom na pola ste puta do uspjeha.

Inače, uloga je dječjih dioptrijskih naočala prije svega korekcija vida. Naočale moraju dobro pristajati te je zbog toga nužno pronaći model koji odgovara anatomiji dječje glave. Najbolje rješenje je lagan, stabilan i elastičan okvir izrađen od antialergijskog materijala.

U ponudi su plastični i metalni dječji okviri. Metalni okviri su tanji i lakše popravljivi. Plastični okviri većom plohom prianjaju na nos i zbog toga često mogu biti ugodniji izbor.

Također postoje okviri izrađeni od titana, koji je hipoalergijski, te ujedno najlakši materijal. Najvažnije su pak leće naočala. S obzirom na materijal postoje dvije vrste naočalnih leća: plastične i mineralne (staklene).

U slučaju dječjih naočala bolji su izbor plastične leće jer su otpornije na lom. Treba napomenuti da se dječje naočale razbijaju prilično često! Također postoje leće izrađene od polikarbonata, koje su izuzetno otporne na udarce. Dječje naočalne leće trebale bi imati UV filter, antirefleksni sloj i tvrdi sloj (premaz koji štiti leću od ogrebotina).

I za kraj nekoliko trikova: izabrati ispravne naočale za vaše dijete najbolje će vam pomoći iskusni optičar koji će vam reći i koliki dio cijene pokriva zdravstveno osiguranje.

Uvijek je dobro imati i rezervne naočale, kako ne biste imali problema u slučaju nezgode.

 

net.hr/Informer.ba