Zdravlje

Kako ga oraspoložiti kad je pod stresom?

Budite pokraj njega, ali ga ne dirajte

Kad su dečki živčani, obično traže malo prostora za sebe. Dakle, ako ćete ga htjeti poljubiti, to će ga još više živcirati. No istraživanja pokazuju da ako ste tridesetak centimetara od njega, njegovo tijelo počne proizvoditi oksitocin (tzv. hormon sreće i ljubavi). Ako ležite na krevetu, dovoljno je da vam se noge lagano dodiruju, tek toliko da osjetite toplinu njegova tijela.

Donesite mu čips ili voćni koktel

Stručnjaci kažu da grickanje čipsa smanjuje stres. Naime, tjelesni napor koji ulaže u grickanje smanjuje napetost. Ako se ispružio na krevetu ili trosjedu, odnesite mu posudu s čipsom – pozitivno će ga iznenaditi vaša gesta.
A onda lezite pokraj njega, grickajte i gledajte televiziju.
Možete mu smućkati neko egzotično, osvježavajuće piće. Ono će ga podsjetiti na plažu, more, sunce, opuštanje… A i malo alkohola djeluje opuštajuće.

Bacite mu rukavicu

Izazovite ga na neku igru koja zahtijeva tjelesnu i mentalnu pozornost. Takva igra odvući će mu pažnju pa će zaboraviti zašto je uopće pod stresom. Osim toga, kad mu proradi natjecateljski duh, njegov organizam počet će proizvoditi dopamin, serotonin te ostale hormone sreće.

 

Cosmopolitan/Informer.ba