Vijesti iz medicine Zdravlje

Kako lakše ustati iz kreveta

U ovim jesenskim danima kada su dani sve kraći, ustajanje mnogima predstavlja veliki problem.
Posebno je osobama koje i inače vole dugo spavati teško ustati iz toplog kreveta, dan započinju neraspoloženi i treba im dosta vremena dok ne postanu aktivni i produktivni.
Spavalice lako dobijaju predikat lijenčina iako u velikom broju slučajeva ne mogu ništa promijeniti i postati ranoranioci jer je unutrašnji sat koji reguliše vrijeme spavanja i budnosti kod svake osobe drugačiji.
Da li pripadate ranoraniocima koji se bez problema (i budilnika) bude i rado i dobro raspoloženi ustaju iz kreveta ili sovama koje su rađe aktivne noću i jako teško se bude i ustaju, zavisi od vaših gena.
Iako se ritam spavanja mijenja u toku života, jako malo se može utjecati iz vana. Ranoranioc će teško postati sova i obrnuto.
Ipak, postoje trikovi koji će olakšati ustajanje i početak dana. Svi trikovi ne djeluju kod svake osobe i najbolje je da probate više metoda dok ne nađete svoje rješenje koje vam odgovara.

Ustajanje na vrijeme:
Iako to teško pada, bolje je da ranije ustanete. Ko se već u ranim jutarnjim satima mora žuriti, lako dolazi u stresno stanje koje nije dobro ni za jutarnje raspoloženje. Zbog toga namjestite budilnik malo ranije, tako da imate dovoljno vremena da u miru ustanete i dobro započnete dan. Nemojte zbog kasnog ustajanja zanemariti ili izbaciti doručak, koji vas snabdjeva neophodnom energijom za prijepodne. Upravo spavalice teško mogu da jedu rano u jutro, ali bi morale bar popiti neki topli napitak koji vam unese neophodnu tečnost, a ako se radi o kafi imate i dodatnu količinu kofeina koja vas aktivira.

Jutarnji sport
:
Kretanje je dobro za krvotok i pomaže da se probudite. Ujutro ne morate da trčite pola sata, dovoljno je da se rastegnete u krevetu i uradite nekoliko kratkih vježbi.

Pustite svjetlost u sobu
:
Svjetlost zaustavlja produkciju hormona spavanja melatonina. Zato je najbolje da odmah nakon ustajanje dignete roletne i pomaknete zavjese sa prozora, te tako pustite svjetlost u sobu. Zimi kada je tamno za vrijeme vašeg ustajanja pomažu specijalne lampe sa prirodnim svjetlom koje moraju imati najmanje 5000 luksa jačine.

Tuširanje hladnom vodom:
Tuširanje hladnom vodom rano u jutro nije za svakoga, ali ko može da izdrži hladnu vodu na tijelu dovodi do trenutnog buđenja. Ali pažnja, počnite prvo sa nogama, polako prema ostalim dijelovima tijela. Time čuvate srce. Ko je hronično bolestan, mora se prvo posavjetovati sa ljekarom. Nježnija metoda je da otvorite širom prozor i dobro provjetrite stan hladnim zrakom.

Prilagođavanje fazama sna
:
Za vrijeme spavanja prolazimo kroz različite cikluse sna koji se opet dijele u faze sa različitim intenzitetom. Jedan ciklus traje oko 90 minuta i počinje lakim snom koji prelazi u duboki san i na kraju takozvani REM san. Nakon toga počinje novi ciklus. Buđenje je lakše u fazama manje dubokog sna, te je bolje da budilnik tako namjestite da se budite na kraju 90-ominutnog ciklusa, na primjer nakon 7,5 ili 9 sati spavanja. To je dokazano u istraživanju Univerziteta Regensburg.
Ovo je ipak malo teže primijeniti u praksi, jer ciklusi nikada ne traju tačno 90 minuta, a s druge strane se mora znati tačno vrijeme zaspivanja, koje može varirati svake večeri. Ipak se ciklusi mogu iskoristiti kao orijentacija. Postoje i specijalni budilnici koji prepoznaju aktuelnu fazu sna prema kretanju tijela u krevetu, te mogu prepoznati u kojoj se fazi osoba nalazi. Ovi budilnici su na žalost još uvijek jako skupi.

Rituali:
Kao što su rituali dobri kod nesanice, tako su dobri i kod teškog ustajanja. Napravite si na primjer ritual da svako jutro u miru popijete kafu uz novine ili da u miru doručkujete i tako polako i lijepo započnete dan.

 

zdravlje.at/Informer.ba