Vijesti iz medicine Zdravlje

Kako nas ljubav čini zdravima?

Ljubav je zdrava. Kada se zaljubite koža vam je sjajna, libido procvjeta, imate energije za sve. S druge strane, usamljenost i nedostatak intimnosti sa nekim povećava rizik od kardio-vaskularnih oboljenja i prevremene smrti. Da li to znači da je brak lijek za besmrtnost?

Neke ranije studije su pokazale da udate žene žive duže, vjerovatno zbog ekonomskog boljitka koji brak nosi sa sobom. Međutim, nanovije studije su došle do potpuno suprotnih zaključaka – da neudate, visoko obrazovane žene žive najduže i najzdravije.

Ipak, ono što sa sigurnošću naučnici tvrde jeste da su kvalitetne veze dobre za naš organizam, kao što su one nasilničke loše. Takođe znamo da intimnost pozitivno utiče na imuni sistem, redukuje anksioznost i depresiju, dok raskidi i razvodi, odnosno usamljenički život može sve da poremeti.

Žene su ugroženije u svakoj situaciji. Čak i u srećnim vezama, kada naiđu teža vremena, one to podnose dosta lošije od muškaraca. Istraživanja su pokazala da je ženski imuni sistem osetljiviji na ovakve vrste promjena i stresa.

Zato naučnici savjetuju kako da iskoristite blagotvorni uticaj ljubavi na vaše zdravlje i zaštitite se u situacijama njenog nedostatka.

 

B92/Informer.ba