Zdravlje

Kako njegovati farbanu kosu?

Farbana kosa zahtjeva posebnu njegu. Ne možete da s njom postupate isto kao i sa kosom koja nije ofarbana. Farbana kosa zahtijeva posebne preparate kako biste s njima obnovili oštećene vrhove da oni ne izgledaju beživotno i suho.

Međutim, ako ne želite da trošite novac na skupocjena sredstva za njegu kose pronašli smo za vas nekoliko savjeta kako da sami održavate svoju kosu njegovanom i lijepom.

Kada farbate kosu trebate da koristite farbe koje sadrže pšenične proteine, jer one njeguju kosu. Koristite polutrajne boje koje manje oštećuju kosu od trajnih boja. Potrudite se da ne farbate kosu često i da ne mijenjate nijanse boja drastično. Ukoliko je vaša kosa sijeda farbajte je polutrajnim bojama koje su za nijansu svjetlije od vaše prirodne boje kose.

Svoju kosu također trebate da zaštitite od sunca, jer sunce smanjuje intenzitet boje. Ako na vašu kosu stavljate razne preparate vaša kosa će se brže mastiti, a samim tim gubi sjaj i lepršavost.

Kosa koja se farba mnogo teže se raščešljava, pa biste nakon pranja na nju trebali nanijeti balzam koji ćete koristiti nakon pranja kose. Na taj način ćete omekšati vašu kosu i lakše ćete je raščešljati. Polako prođite prstima kroz vrhove kose, a zatim počešljajte i cijelu kosu.

Ako se farbate prvi put upotrijebite polutrajnu boju. Ovaj tip boje se ispira nakon nekoliko pranja, ali ako vam se ne svidi nijansa neće biti velika šteta, jer će se brzo isprati.

Farbanu kosu trebate češće da šišate kako biste uklonili ispucale vrhove. Jednom mjesečno trebate da ošišate centmetar ili dva kose, jer će to biti dovoljno. Vaša kosa će izgledati ljepše i biće zdrava, bez obzira koliko je duga.

Farbana kosa ne podnosi vrućinu, pa biste trebali da izbjegavate i fen koliko god je to moguće. Što češće sušite kosu prirodnim putem i izbjegavajte feniranje, peglanje i uvijanje kose.

Kosa nakon nekog vremena počinje da gubi kvalitet koji je imala prije farbanja, pa možete ponekad da je osvježite prelivom ili nekim kolor šamponom koji neće oštetiti vašu kosu. Na kosu trebate da stavljate redovno masku za kosu i da odaberete kvalitetnog proizvođača farbi.

Informer.ba