Vijesti iz medicine Zdravlje

Kako ojačati imunitet?

Redovito vježbanje

Ako želite ojačati imunološki sistem, postanite aktivniji. Samo 20 minuta vježbanja 3 puta sedmično povezano je s jačim imunološkimsistemom, a lagano hodanje pet dana u sedmici može pomoći smanjiti rizik od prehlade. Redovito vježbanje povećava nivo leukocita, stanica imunološkog sistemom koje se bore protiv infekcija. Vježbanje je također povezano s povećanim otpuštanje endorfina, prirodnog hormona koji pruža blagostanja i poboljšava kvalitetu sna, a i on ima pozitivne učinke na imunološki sistem.

Više antioksidansa 

Prehrana bogata antioksidansima i hranjivim tvarima može potaknuti imunitet da se bori protiv infekcije. Vaše tijelo proizvodi slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice. Antioksidansi pomažu neutralizirati slobodne radikale, tako da ne mogu učiniti nikakvu štetu. Istraživači vjeruju da kada se ravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa promijeni to pridonosi razvoju raka i bolesti srca.

Najbolji antioksidansi su vitamini C i E, te beta-karoten i cink. Da biste dobili dovoljno tih antioksidansa putem prehrane stručnjaci preporučuju da jedete jarko obojeno voće i povrće, bobičasto voće, agrume, kivi, jabuke, crveno grožđe, kelj, luk, špinat, slatki krompir i mrkvu.

Ostala hrana koja potiče rad imunološkog sustava uključuje svježi češnjak koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva, a tu je i dobra stara pileća juha. Tanjur pileće juhe može ojačati imunitet i pomoći vam da se brže oporavite od prehlade i gripe.

Dovoljno sna

Umor povećava osjetljivost na bolesti, a to potvrđuje i studija! Kada su studenti na Univerzitetu u Chicagu bili ograničeni na samo četiri sata sna šest noći za redom, a zatim su im dali vakcinu  protiv gripe, njihov imunološki sistem je proizvodio samo polovicu normalnog broja antitijela. Stres i nesanica mogu uzrokovati porast upala u tijelu, vjerojatno zbog toga što dovode do povećanja hormona stresa kortizola. Iako naučnici nisu sigurni kako tačno spavanje potiče imunološki sistem, jasno je da adekvatna količina sna utječe na bolje zdravlje.

Tehnike opuštanja

Ako hronični stres slabi vaš imunološki sistem, tehnike opuštanja bi mogle pomoći da povratite njegovu snagu. Smanjenje nivoa stresa snižava kortizol, hormon stresa. To pomaže i da bolje spavate i na taj način pomognete imunološkom sistemu. Neke studije pokazuju da ljudi koji redovno meditiraju mogu ojačati svoj imunološki sistem.

Smijeh

Smijeh je jako dobar jer smanjuje nivo hormona stresa u tijelu i povećava broj bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcije. U stvari, čak i samo očekivanje smiješnog događaja može imati pozitivan učinak na imunološki sustav. A smijeh je i najljepši ukras na svakom licu!

Zdravlje.net/Informer.ba