Vijesti iz medicine Zdravlje

Kancelarije mogu biti otrovne

Velike koncentracije toksičnog praha u 31 kancelariji u Bostonu otkrivene su tokom jednog od američkih istraživanja, prenjeli su francuski mediji.

Grupa istraživača je otkrila veliku koncentraciju termičkog izolatora “polibromodifeniletera” (PBDE) na rukama zaposlenih koji rade najmanje 20 časova sedmično u svojim kancelarijama.

Konstatovano je da se PBDE, prisutan na rukama zaposlenih, nalazi i u njihovoj krvi i da je veoma prisutan u kancelarijama, uprkos njegovoj zabrani Stokholmskom konvencijom, međunarodnim ugovorom donjetim radi kontrole i smanjenja proizvoda koji zagađuju životnu sredinu.

PDBE se, već nekoliko godina, u velikoj mjeri koristi u proizvodnji računara i drugih elektronskih uređaja, kao i poliuretanske pjene kojom se pune kancelarijske stolice i izrađuju tepisi, a neki proizvođači ga upotrebljavaju i u pravljenju namještaja.

PDBE, međutim, sadrže i neke vrste mesa (masno) i riba (obično one gajene u ribnjacima), kao i mliječnih proizvoda.

Taj izolator može da, kako su istakli u američkom udruženju za zaštitu radne sredine EWG (Environment Working Group ), izazove poremećaj funkcionisanja štitne žlijezde, umor, depresiju, anksioznost (uznemirenost), neobjašnjivo povećanje tjelesne težine, gubitak kose i pad libida, dok su neka istraživanja pokazala da može da prouzrokuje i neplodnost.

Iako je teško potpuno izbeći uticaj PBDE-a, naučnici savjetuju da se, radi efikasne zaštite, ruke često peru vodom i sapunom i da se briše prašina.

Tokom istraživanja je ustanovljeno da su zaposleni koji su prali ruke četiri ili više puta dnevno imali manju količinu PBDE-a od onih koji nisu sprovodili pranje ruku.

Osobe koje su u sprovođenju te mjere bile revnosnije imale su tri puta manju koncentraciju PBDE-a u krvi od ostalih.

 

B92/Informer.ba