Vijesti iz medicine Zdravlje

Klonirani mozak pokazat će nam lijek za shizofreniju i parkinsonovu bolest

Iz kože pacijenta s nekim od mentalnih oboljenja, naučnici koji su prije 16 godina klonirali ovcu Dolly, napravili su matične stanice. Te matične stanice su pretvorili u moždano tkivo pomoću kojeg će testirati lijekove za psihološke bolesti.

Desetljeće i po nakon Dolly, prve klonirane ovce, naučnici u Edinburghu su došli do nove prekretnice u kloniranju tkiva. Ovaj put je riječ o ljudskom tkivu i to jednom od najvažnijih za daljnje velike pomake na tom polju, kao i u dijagnosticiranju u medicini.

Naučnici su, naime, u Centru za regenerativnu medicinu klonirali moždano tkivo pacijenata koji pate od shizofrenije, bipolarne depresije i ostalih mentalnih bolesti. Taj uspjeh bi mogao uvelike pomoći liječnicima u dijagnozi psihičkih poremećaja, jer se kopiranjem neurona dobiva uzorak mozga identičnog onome pacijenta, te se minijaturne hemijske promjene u njemu mogu izučavati bez straha od oštećenja mozga pacijenta.

Neuroni pacijenata nam mogu reći puno o psihološkim usloivma koji na njih utiču, ali ne možete zabiti iglu u nečiji mozak i izvaditi njegove moždane stanice. No mi smo pronašli način na koji to možemo zaobići. Možemo uzeti uzorak kože, od njega napraviti matične stanice i onda ih usmjeriti da grade moždane stanice. Jednostavnije, pretvaramo kožu pacijenta u njegov mozak te proizvodimo stanice do kojih ranije nismo mogli doći “– objasnio je Charles Constant, upravnik  Centra, za Guardian.

Također, u budućnosti se isti postupak može primijeniti na ostale organe na kojima je teško izvesti biopsiju.

Početak testiranja lijekova za nekoliko godina

Trenutno se naučnici i liječnici koncentriišu na moždano tkivo oboljelih od multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i još nekoliko medicinskih stanja koje pokreće neispravno funkcioniranje mozga.

Prethodno je istraživanje moždanog tkiva mentalnih bolesnika bilo moguće samo pošto je obavljena obdukcija, bilo je jako teško doći do tkiva dok su pacijenti još bili živi. Ali čak i tada, tkivo je samo donekle upotrebljivo, pošto je na njega utjecao uzrok smrti i godine ili desetljeća uzimanja lijekova.

Zato je pristup živućim moždanim stanicama značajan napredak za razvitak metoda liječenja mentalnih poremećaja” – zaključio je Andrew McIntosh, liječnik koji sarađuje s Centrom za regenerativnu medicinu, te dodao da će se s testiranjem raznih lijekova početi tek za nekoliko godina, kad se u potpunosti usavrši proces kloniranja tkiva, piše Znanost.

 

Informer.ba