Vijesti iz medicine Zdravlje

Krvni pritisak treba mjeriti na obje ruke

Mjerenje krvnog pritiska na objema rukama pacijenata trebala bi biti rutinska procedura zbog toga što razlike u pritiscima između dvije ruke mogu ukazivati na zdravstvene probleme, istraživanja su s University of Exeter.

Istraživanjem je utvrđeno da velike razlike u pritisku mogu značiti povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Iako se postojećim preporukama traži da liječnici mjere pritisak na obje ruke, to se često ne radi, prenose mediji.

Christopher Clark s University of Exeter proučio je 28 ranijih istraživanja koja su se bavila tom problematikom i utvrdio da razlika u sistoličkom pritisku od 10 mm stupca žive između dvije ruke može značiti postojanje povišenog rizika od pojave asimptomatske periferne vaskularne bolesti, bolesti perifernih arterija koje dovode do problema opskrbe krvlju nogu i stopala.

Rana detekcija te bolesti važna je zbog toga što se mjerama poput prestanka pušenja ili snižavanja pritiska može spriječiti njezino napredovanje.

Razlika pritiska između dvije ruke od 15 mm stupca žive mogla bi pak ukazati na povećani rizik od cerebrovaskularnih bolesti, kao i na 70%-tno povećanje rizika od smrti zbog bolesti srca i krvožilnog sistema te 60%-tno povećanje rizika od smrti od svih drugih uzorka, navode naučnici.

 

Fena/Informer.ba