Zdravlje

Kućni alati za bolje učenje vašeg školarca

Ako se i vaše energično dijete teško koncentriše na sve što ne uključuje loptu, video igrice ili igru, postoje neki trikovi koji mu mogu pomoći da bolje uči kod kuće.

Obratite pažnju, donosimo vam 11 prijedloga uz pomoć kojih ćete svom djetetu olakšati proces učenja:

1. Bez obzira radi li se o velikom školskom projektu ili izuzetno velikom domaćem zadatku, naučite dijete da ga razlomi na manje dijelove. Na taj način će imati osjećaj da drži situaciju pod kontrolom i neće se osjetiti bespomoćnim.

2. Djeca vole da rade domaći ispred televizora, a to je kontraproduktivno. Dodjelite im prostor isključivo za učenje. Kada steknu naviku, ulazak u taj prostor će ih odmah “prebacivati“ u stanje za učenje. Ne mora to da bude zasebna soba, dovoljan je kutak u dnevnom boravku ili radni sto u njihovoj sobi. Ako uče u svojoj sobi, provjerite s vremena na vrijeme da li stvarno uče.

3. Rutina je važna. Insistirajte na njoj. Provjerite je li dijete pojelo obrok i uradilo domaći. Oko vremena odlaska na spavanje se ne raspravlja.

4. U djetetovoj sobi okačite veliki šareni kalendar zadataka i obaveza kako bi uvijek bilo svjesno šta mora da uradi. Može to da bude i dnevni raspored s ucrtanim vremenom za igru i učenje.

5. Ako dijete ne može da se usredsredi na zadatak, neka se kratko odmori. Ponekad je to sve što je potrebno da bi se lekcija iz historije uspješno naučila.

6. Ponekad malo tihe muzike u pozadini može da pomogne djetetu da se usredsredi na zadatak.

7. Obezbjedite djetetu najmanje 8 sati sna dnevno.

8. Budite sigurni da dijete svakoga jutra pojede kvalitetan doručak.

9. Teško je održati usredsređenost i koncentraciju kada je dijete umorno. Zamislite da morate da odradite svojih 8 sati na poslu bez kafe. Naravno da dijete nećete poslati u školu sa šoljicom vruće kafe, ali mu osigurajte zdrav obrok pun proteina koji će mu pomoći da održi energiju i odradi školski dan.

10. Fizička aktivnost čini čuda za učenje. Ne biste verovali koliko malo preskakanja vijače ili nekoliko čučnjeva može da osvježi mogućnost pamćenja i shvatanja zadataka.

11. Znate li priču o ružičastom slonu o kom ne smijete da mislite, a sve na šta možete da mislite je u stvari ružičasti slon? Neka dete zabiljeli misli koje ga odvlače od učenja. Na taj način će ih privremeno “odložiti” i “odraditi“ poslije obavljenog zadatka, piše Roditeljski info

Informer.ba