Vijesti iz medicine Zdravlje

Kućni test na rak vrata maternice mogao bi spasiti živote

Kućni test, kojim se otkriva ljudski papilomavirus (HPV) odgovoran za razvoj raka vrata maternice, bio je široko prihvaćen među ženama u okviru istraživanja koje je obuhvatilo 20000 Meksikanki i bio je uspješniji od uobičajenog papa testa kojim se otkrivaju rani znakovi bolesti.

Oko 10000 žena u okviru istraživanja same su uzimale uzorke za testiranje, a drugih 10000 išlo je na papa testiranje u klinike.

Kućnim je testom otkriveno 4 puta više slučajeva raka grlića maternice i 3 puta više prekanceroznih stadija bolesti, objavili su znanstvenici u medicinskom časopisu Lancet.

Britanski znanstvenici koji su pomogli razvijanju novog testa kažu da rezultati upućuju na veliki potencijal kućnog testa naročito kod žena koje žive u zemljama gdje su standardni papa testovi nedostupni.

Uzorak za kućni test žena uzima sama i nakon toga ga obrađuje automatizirani sustav.

Rak vrata maternice drugi je najčešći rak kod žena i svake godine u svijetu se otkrije 500000 novih sluačajeva, a 250000 žena umire, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Gotovo svi karcinomi vrata maternice povezani su s genitalnom infekcijom HPV-om.

Istraživanje je pokazalo i jedan nedostatak – primjena kućnih testova davala je i više lažno pozitivnih rezultata koji nose dodatne troškove za zdravstvenu skrb jer su potrebna daljnja testiranja da bi se utvrdilo da je žena ipak zdrava.

 

Vaše zdravlje/Informer.ba