Vijesti iz medicine Zdravlje

Istraživanje naučnika sa Oxforda:Smijeh ublažava bol

Tokom grlenog smijeha tijelo otpušta enzime endorfine koji izazivaju blagi osjećaj euforije i djeluju kao prirodni analgetici. Stoga smijeh zaista ublažava bol, stoji u novoobjavljenoj britanskoj studiji naučnika sa suniverziteta u Oxfordu.

Stručnjaci su u tamošnjem laboratoriju ispitivali reakciju na bol dobrovoljaca koji su gledali dijelove iz humorističnih serija, a potom i ozbiljne dokumentarne emisije o golfu i životinjama. Bol im je izazivala hladnoća iz posude za hlađenje vina ili podvez stegnut do granice podnošljivosti.

Drugi test proveden je na pozorišnom festivalu u Edinburghu nad dobrovoljcima koji su gledali komediju ili dramsko djelo. Odmah nakon predstave, kako bi vidjeli smanjuje li smijeh osjećaj boli, pozvani su da se naslone na zid skvrčenih koljena kao da sjede na nevidljivom stolcu.

Ispitivanje je utvrdilo kako je četvrt sata grlenog smijeha dovoljno da se tolerancija za bol poveća za oko 10 posto. Suprotno, gledanje dosadnih emisija ili drama nema nikakav učinak protiv boli.Naučnici su također utvrdili da kikotanje ili smijuljenje isto tako nema nikakav učinak protiv boli.

 

Fena/Informer.ba