Vijesti iz medicine Zdravlje

Liječenje srca tabletama jednako uspješno kao sa stentom

Liječenje pacijenata sa stabilnom bolesti srca tabletama jednako je uspješno kao i sa stentom koji se ugrađuje kako bi se riješilo suženje krvne žile u srcu, pokazalo je američko istraživanje.

To istraživanje doprinos je sve većem broju dokaza da je manje invazivna i jeftinija metoda liječenja jednako uspješna kao i ugradnja stenta koji održava arteriju prohodnom.

Stentovi su i dalje metoda izbora u proširivanju začepljenih krvnih žila u srcu kod pacijenata koji dolaze kao hitni slučajevi sa simptomima srčanog udara.

No, već je nekoliko istraživanja pokazalo da invazivnija liječenja, poput proširivanja krvne žile balonom ili stentom, nisu ništa bolja od lijekova kod pacijenata sa stabilnom bolesti srca u kojoj su se arterije u srcu suzile i izazivaju bolove u prsima.

Posljednje istraživanje koje su proveli liječnici sa Stony Brook University Medical Centera u New Yorku uspoređivalo je jedino ugradnju stenta, ali ne i proširivanje balonom, s terapijom lijekovima kako bi se odgovorilo na prigovore da su u ranija istraživanja bile uključene starije i manje uspješne invazivne metode liječenja.

Istraživanje je obuhvatilo više od 7 200 bolesnika između 1997. i 2005.

“Rezultati su sasvim jasno pokazali da stentovi nisu imali bolje rezultate u pogledu smanjenja smrtnosti, broja srčanih udara te čak i smanjenja učestalosti bolova u prsima”, kazao je jedan od voditelja istraživanja dr. David Brown.

 

Fena/Informer.ba