Vijesti iz medicine Zdravlje

Lijekovi umanjuju rizik od širenja HIV-a

Osobe zaražene virusom HIV koje počnu da uzimaju antiretroviralne lijekove odmah nakon što su inficirane drastično umanjuju rizik od prenošenja virusa na svog seksualnog partnera, saopštili su danas američki naučnici.

Ovaj zaključak je rezultat studije u devet zemalja i očekuje se da će dati novi podsticaj globalnim naporima za usporavanje širenja side.

Istraživanje je pokazalo da uzimanje lijekova na vrijeme ne samo da usporava širenje virusa u tijelima zaraženih osoba, nego i umanjuje mogućnost prenosa HIV-a na druge ljude.

Naučnici su utvrdili da je rizik od daljeg prenošenja virusa manji za čak 95 odsto ako se na vrijeme počne primjena terapije antiretroviralnim lijekovima, prije nego što počne slabljenje imunološkog sistema zaražene osobe.

Istraživanje je finansirao američki Nacionalni institut za zdravlje.

Ovo je suštinski napredak, zato što znamo da se 80 odsto novih infekcija dešava usljed seksualnih kontakata“, saopštila je ovim povodom generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan.

Istraživanje je predvodio doktor Majron Koen, sa Univerziteta Sjeverne Karoline.

Za sidu nema lijeka, ali kokteli antiretroviralnih lijekova mogu značajno da uspore napredovanje bolesti i omoguće oboljelima da mnogo godina vode normalne živote.

 

Srna/Informer.ba