Vijesti iz medicine Zdravlje

Lijekovi za AIDS mogu spriječiti i zarazu

Lijekovi koje koriste oboljeli od AIDS-a mogu se koristiti i za sprečavanje prenošenja zaraze jer svakodnevno uzimanje jedne tablete antiretrovirusnog lijeka može na trećinu smanjiti opasnost od zaraze virusom HIV-a, pokazale su dvije studije provedene u Africi čiji su rezultati objavljeni u srijedu.

Ti rezultati novi su u rastućem nizu dokaza da upravo lijekovi koji se od sredine 90-ih godina prošlog stoljeća koriste za liječenje osoba koje su već oboljele možda drže ključ za usporavanje širenja te spolno prenosive bolesti.

“To je veliko znanstveno dostignuće koje ponovno potvrđuje presudnu ulogu koju u borbi protiv AIDS-a mora imati antiretrovirusno liječenje“, rekao je izvršni direktor UNAIDS-a Michel Sidibe.

Istraživanja provedena na heteroseksualnim osobama u Keniji, Ugandi i Bocvani otkrila su da svakodnevno uzimanje lijekova za AIDS smanjuje prijenos virusa na dotad nezaražene osobe za najmanje 62 posto u usporedbi s uzimanjem placeba.

Istraživanje američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) iz Atlante obuhvatilo je 1219 spolno aktivnih nezaraženih heteroseksualnih muškaraca i žena u Bocvani. Neki od njih svakog su dana dobivali placebo, a ostali pilulu tenofovira/emtricitabina, pri čemu je broj osoba koje su uzimale lijek, a ipak se zarazile HIV-om bio 63 posto manji od broja osoba na placebu.

Drugo, veće istraživanje proveli su znanstvenici sa Sveučilišta Washington na 4758 heteroseksualnih parova sa serorazličitim partnerima (jedan zaražen, drugi ne) u Keniji i Ugandi. Nezaražene osobe svaki su dan dobivale ili tenofovir ili kombinaciju tenofovira i emtricitabina ili placebo.

U prvom je slučaju opasnost od zaraze smanjena za 62 posto u odnosu na placebo, a u drugom za čak 73 posto, pokazali su rezultati.

Istraživanje je financirala Zaklada Billa i Melinde Gates, čiji je direktor za HIV i tuberkulozu Stefano Bertozzi rekao kako je riječ o “značajnom postignuću u potrazi za razvojem novih mjera za prevenciju HIV-a”.

 

 

Fena/Informer.ba