Ishrana Zdravlje

Ljekovita svojstva đumbira

Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 – 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korjenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjietovi su bijele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

Sadrži 1-2% eteričnog ulja koje se sastoji od oko 60% zingiberena izingerola, zatim kamfena, felandreana, cineola, borneola, citrala i seskviterpena.

Đumbir je veoma ukusan kao začin pa se koristi u razne svrhe , kao dodatak jelima, za kolače, za pivo i likere.

Ljekovita svojstva

Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa. Đumbir poboljšava pamćenje, dijeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora jer podiže energiju u organizmu. Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.
Čaj od đumbira je veoma dobar kod želudačnih problema, dok su eterična ulja iz đumbira odlična kod odvikavanja od alkohola, smanjuju stres pa se koriste i za masažu. Đumbir je djelotvorno sredstvo za smanjenje holesterola u krvi, smanjuje bolove pa se koristi kod reumatskih problema, a povećava i broj i pokretljivost spermatozoida. Ima antiseptičko dejstvo i smiruje kašalj zbog čega se koristi kao dodatak toplim napitcima tokom zime. Đumbir stimuliše perifernu i opštu cirkulaciju, zagrijava, otklanja grčeve i spazme, stimuliše funkciju jetre, snažan je antioksidans. Koristan kod uklanjanja edema, groznice, raznih mučnina. U kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo dejstvo. Mogu ga uzimati i bolesnici sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Smanjuje povećani serumski i tkivni holesterol kao i trigliceride u krvi. Povećava broj i pokretljivost spermatozoida bez ikakvog štetnog dejstva. Spriječava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba.

Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje.

 

Stetoskop/Informer.ba