Zdravlje

LSD liječi alkoholizam

Jedna doza halucinogene droge LSD može da pomogne alkoholičarima da prestanu da piju, ukazuje norveška analiza rezultata šest studija iz šezdesetih godina prošlog vijeka, objavljena u čaopisu “Džornal ov sajkofarmakolodži”

LSD je jedan od najmoćnijih ikad identifikovanih halucinogena. Djeluje tako što blokira serotonin u mozgu, jedinjenje koje kontroliše funkcije kao što su percepcija, ponašanje, glad i raspoloženje, prenosi BBC.

Teri Krebs i Pal-Orjan Johansen, s norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju, su analizirali domaće studije djelovanja LSD-a na alkoholičare, obavljene između 1966. i 1970.

Tim studijama je bilo ukupno obuhvaćeno više od 500 alkoholičara koji su svi bili na liječenju od alkoholizma. Nekima od njih je tom prilikom ubrizgana i po jedna doza LSD-a od između 210 i 800 mikrograma.

Nakon toga, zloupotreba alkohola je smanjena kod 59 odsto ovih pacijenta, dok je među onima koji nisu dobili LSD zloupotreba alkohola smanjena u 38 odsto slučajeva. Kod onih koji su dobili LSD registrovan je i veći procenat potpune apstinencije, nego kod ostalih pacijenata.

Efekat LSD-a kod alkoholičara je trajao i nakon šest mjeseci, a sasvim je iščezao tek poslije godinu dana.

Krebs i Johansen zaključuju da bi povremene doze LSD-a mogle da izazovu trajni boljitak kod alkoholičara i nemaju objašnjenje zašto rezultati studija iz šezdesetih godina nikad nisu iskorišćeni u terapeutske svrhe.

“Izlječenje zavisnosti od alkohola zahtijeva velike promjene u pacijentovoj percepciji sebe. To je ono što čini LSD. Pokažite mi ijednu drugu terapiju kojom se postižu tako dobri rezultati”, ističe povodom ovog istraživanja britanski profesor Dejvid Nat, nekadašnji savjetnik za droge pri vladi Britanije, otpušten zbog toga što je tražio da se liberalizuju propisi o ilegalnim narkoticima kako bi njihovo dejstvo moglo bolje da se prouči.

 

Agencije/Informer.ba