Zdravlje

Macho hrana: Soja jača potenciju

Kako pokazuje nova američka studija, muškarci koji jedu soja sos, tofu i druge proizvode od soje mogu poboljšati svoj seksualni život znatno više od onih koji jedu meso.

Istraživanje je pokazalo da biljni estrogeni iz soje fitoestrogeni mogu uticati na nivo hormona koji pojačavaju seksualnu želju. Rezultati su dobijeni na grupi crvenih majmuna Colobus u Ugandi, ali istraživači vjeruju da se isti rezultati mogu primjeniti i na ljude.

– To je jedna od prvih studija u prirodnom ambijentu koja dokazuje da biljna jedinjenja utiču na psihičko i fizičko ponašanje djelujući na endokrini sistem. Na promjenu nivoa hormona i socijalnog ponašanja važnog za reprodukciju i zdravlje biljke su oduvijek imale važnu evolutivnu ulogu – kaže autor studije Michael Wassermann  sa Univerziteta Berkley, koji je sa svojom ekipom majmune proučavao 11 meseci.

Istraživači su otkrili da je mužjacima koji su češće jeli lišće tropskog stabla Millettia dure (bliski rođak soje), koje sadrži visok procenat fitoestrogena, povišen nivo estradiola i kortizola.

 

Također, oni su otkrili da s promjenom nivoa hormona češće nastupa agresija, ali i poboljšan seksualni život, a manje vremena majmuni su provodili u sređivanju i timarenju – važnim odrednicama u socijalnom povezivanju primata. Iako je biljka koju su jeli puna estrogena, životinje su postale više mačo – sasvim suprotno od onoga što se očekivalo.

Telegraf/Informer.ba