Bebe Zdravlje

Majčin stres utiče na bebu u stomaku

Majčin stres može da se prenese na bebu u stomaku i izazove dugoročni efekat zbog kojeg dijete kasnije tokom života slabije podnosi stres, objavili su njemački istraživači.

Oni su kod beba uočili biološke promjene hormona koji reaguje na stres u situacijama kada je majka izložena vanrednim okolnostima, poput prijetnje od nasilnog partnera.

Majčin stres ranije je doveden u vezu sa pojavom mentalnih oboljenja i problema u ponašanju, prenosi BiBiSi.

Zaključci objavljeni u žurnalu “Translatorna psihijatrija” zasnovani su na istraživanju koje je obuhvatilo 25 žena i njihovu djecu starosti između 10 i 19 godina.

Žene koje su učestvovale u istraživanju su tokom trudnoće stalno bile izložene prijetnji od nasilja u porodici. Utvrđeno je da su kod njihove djece u tinejdžerskom uzrastu prisutne genetske promjene glukokortikoidnog receptora, koji reguliše lučenje hormona pod stresom.

Istraživači napominju da većina trudnica u svakodnevnom životu neće biti izložena visokom nivou stresa koji je bio predmet istraživanja.

Naučnici takođe kažu da ovi zaključci nisu konačni, pošto na sposobnost podnošenja stresa utiču i mnogi drugi faktori, poput djetetovog okruženja tokom odrastanja. Prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba