Udarno Zdravlje

Mali trikovi koji će školarcu pomoći da što lakše nosi torbu

Teška školska torba ostavlja posljedice na vrat, leđa i koljena djeteta.
Kako biste školarcu olakšali svakodnevno nošenje torbe u školu i natrag, idealno bi bilo da se redovito bavi tjelesnom aktivnošću.

Djeca imaju puno energije te bi trebala biti fizički aktivna barem sat vremena na dan. Ona djeca kojima je fizička aktivnost dio života bolje se osjećaju, imaju više koncentracije, posebno za školu, te bolje spavaju. Važan je dio fizičke aktivnosti istezanje.

Za kvalitetno istezanje potrebno je zagrijati mišiće. Potaknite dijete da žustro prošeta ili skače na mjestu nekoliko minuta. Time će se dovoljno zagrijati kako se ne bi ozlijedilo. Zbog puno sjedenja u školi za djecu je najvažnije istegnuti kičmu.
To neka učine imitirajući istezanje mačke. Dijete neka se spusti na pod tako da su mu koljena ispod kukova, a dlanovi ispod ramena. Izdišući, neka podvlači zdjelicu, a gornji dio leđa neka podiže prema stropu. Udahom se vraća u prvobitan položaj. Vježbu neka ponovi desetak puta. Tako isteže kralježnicu, a istodobno jača trbušne mišiće.

Primjer će najbolje stvoriti naviku

Tjelesne aktivnosti koje su posebno preporučljive za djecu su plivanje i trčanje ili od timskih sportova košarka. Dijete će lakše usvojiti naviku redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću ako mu roditelji to pokažu na vlastitu primjeru. Slobodno, stoga, rezervirajte vikend za zajedničku vožnju biciklima ili žustriju šetnju u prirodi.

Prstima prema stropu

Dijete neka stane tako da su mu stopala u širini ramena. Ruke neka podigne iznad razine glave i izvlači ih prema gore kao da će taknuti strop. U tom položaju neka udahne i izdahne nekoliko puta. Neka ponovi pet puta.

Ustati od stola svakih pola sata

Kad dijete uči ili piše zadaću, neka se digne od stola svakih pola sata. Nekoliko minuta neka prošeta i napravi vježbe istezanja, a potom može nastaviti s obvezama. Tako će izbjeći bolove, a i imat će više koncentracije.

Pazite da se dijete ne grbi

Redovita tjelovježba djetetu će pomoći i kod pravilnog držanja. Pazite da ispravite dijete kad uočite da se zgrbilo. Također, dopustite djetetu da hoda boso kad god je to moguće.

 

24sata.hr/Informer.ba