Vijesti iz medicine Zdravlje

Manjak sna izaziva dijabetes

Poremećaj sna povećava rizik od nastanka dijabetesa, za koji je odgovoran gen koji igra ključnu ulogu u uspostavljanju biološkog časovnika kod čovjeka, otkrio je francusko-britanski tim instituta “Paster” iz Lila i londonskog kraljevskog univerziteta.

Ova mješovita grupa naučnika već nekoliko godina raspolaže saznanjem da loš san povećava opasnost od veoma rasprostranjene šećerne boleste od koje na svakih deset sekundi obole po dvije osobe u svijetu, ali do sada se nije znalo zbog čega je to tako.

Naučnici su nedovno otkrili da ključnu ulogu u dijabetesu posebno tipu 2 od kojeg boluje 90 posto oboljelih od ove bolesti ima gen koji je odgovoran za sinhronizaciju biološkog časovnika čovjeka.

U studiji objavljenoj u naučnoj reviji “Priroda naslijeđa” ističe se da bi ovo otkriće moglo da pomogne u pronalaženju novih lijekova protiv ove bolesti metabolizma.

Naučnici su prije svega ispitivali receptor hormona melatonina, koji proizvodi žlijezda sa unutrašnjim lučenjem epifiza u slučaju pomanjkanja svijetlosti.

Melatonin, tzv. hormon noći, igra ulogu “čuvara” biloškog sata, koji se sinhronizuje sa večernjim ciklusom.

Uspijeli smo da izdvojimo gen MT2, koji upravlja sintezom ovog receptora kod 7.600 dijabetičara i zdravih osoba. Pronašli smo 40 rijetkih mutacija koje mjenjaju proteticku strukturu receptora melatonina koji se nalaze u pankreasu i mozgu. Među tim mutacijama, 14 njih je dovelo do nefukcionalnosti tog receptora” , objašnjava vođa naučnog tima profesor Frogel.

Nosioci te vrste mutacija koja ih čini neosijetljivim na melatonin šest puta su izloženiji riziku da obole od šećerne bolesti nego osobe kod kojih nisu uočene promjene.

Takva promjena, ipak, dovodi samo u jedan do dva posto slučajeva do razvoja dijabetesa tipa 2 kod koga veliku ulogu igra naslijeđe, naglašavaju stručnjaci.

U terapeutske svrhe mogli bi se testirati lijekovi koji aktiviraju oboljele receptore kao što su lijekovi koji se koriste već u liječenju zimske depresije. Ali, prilikom upotrebe takve vrste lijekova potrebne su mjere opreza.

Od dijabetesa tipa 2 oboljelo je više od 300 miliona ljudi u svijetu, a u narednom periodu ta cifra bi se mogla udvostručiti s obzirom na epidemiju gojaznosti i savremeni način života kome je svojstveno nedovoljno kretenje i konzumiranje hrane bogate mastima i glukozom, navodi se u časopisu.

 

Informer.ba