Vijesti iz medicine Zdravlje

Manjak sna i stres podstiču gojaznost

Kvalitet i trajanje sna u kombinaciji s kontrolom stresa mogu pomoći u borbi protiv gojaznosti, objavio je časopis “International Journal of Obesity”.

U šestomjesečnom istraživanju u kojem su sudjelovale 472 gojazne osobe utvrđeno je da su ispitanici koji su spavali previše ili premalo imali znatno manje izglede za smanjenje tjelesne mase.

Uz to, učesenici istraživanja kod kojih je zabilježena veća izloženost stresu su takođe bili manje uspešni u pokušajima da izgube suvišne kilograme. U studiji sprovedenoj u Centru za zdravstvena istraživanja ispitanici su prosječno konzumirali oko 500 kalorija dnevno manje nego pre početka istraživanja, a bili su i uključeni u redovne tjelesne aktivnosti.

Naučnici sa Univerziteta Columbija u New Yorku  su objavili i da je povezanost pomanjkanja sna i većeg apetita bila izraženija kod žena. Pokazalo se da su ispitanice nakon četvorosatnog sna tokom slijedećeg dana konzumirale prosječno 329 kalorija više nego inače.

Muškarci su poslije tako kratkog sna unosili prosječno 263 kalorije više. Neispavanim učesnicima istraživanja najdraža je bila hrana s visokim procentom proteina i masti.

Prema riječima istraživača, ovim tempom bi se za godinu dana tjelesna masa ispitanika povećala za gotovo 15 kilograma. Brojne ranije studije su već ukazale na povezanost nedovoljnog trajanja sna i većeg rizika za prikupljanje suvišnih kilograma.

U 12-dnevnom istraživanju je učestvovalo 13 žena i 13 muškaraca uzrasta od 30 do 45 godina, od kojih nijedan učesnik istraživanja nije imao preveliku tjelesnu masu niti je imao poteškoća sa zdravljem. Osobe koje ne spavaju dovoljno mogu imati do 48 odsto veći rizik za razvoj bolesti srca, upozoravaju britanski naučnici Univerziteta Vorvik, koji takođe ističu da duža razdoblja pomanjkanja sna mogu rezultirati i povećanjem izgleda za srčani i moždani udar.

Istraživanje je potvrdilo da je većini ljudi potrebno između 6 i 8 sati sna, a naučnici dodaju da je hroničan manjak sna povezan sa povećanjem nivoa hormona i hemijskih jedinjenja presudnih za gojaznost, i da povećava rizik od povišenog krvnog pritiska, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i povišene koncentracije holesterola u krvi.

 

Srbijanet/Informer.ba