Vijesti iz medicine Zdravlje

Marihuana izaziva poremećaje tipične za šizofreniju

Marihuana izaziva poremećaje u koncentraciji i pamćenju, koji nalikuju onima koji se sreću kod ljudi sa šizofrenijom, pokazuje najnovije istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Bristolu.

Istraživači su posmatrali aktivnosti stotine neurona u mozgu pacova kojima je dat lijek koji simulira efekte kanabisa. Efekti stimulativnog lijeka su bili slabi na pojedinačne djelove mozga, ali je lijek u potpunosti poremetio koordinisane moždane talase u hipokampusu i prefrontalnom korteksu.

I hipokampus i prefrontalni korteks su od esencijalnog značaja za memoriju i donošenje odluka i imaju ključnu ulogu u šizofreniji, a istraživači su istakli da su pacovi bili nesposobni da donesu pravu odluku i pronađu izlaz iz lavirinta, piše Srbijanet.

Korišćenje marihuane je uobičajeno među pacijentima koji pate od šizofrenije, a studija pokazuje da psihoaktivni sastojci marihuane mogu da podstaknu neke simptome šizofrenije kod zdravih pacijenata. Ovi nalazi su značajni jer nam mogu pomoći da razumemo psihijatrijske bolesti“, rekao je Met Jouns, koji je predvodio istraživanje.

 

Informer.ba