Tradicionalna medicina Zdravlje

Maslačak u borbi protiv kilograma

Maslačak je odličan izbor da se osvježite i pročistite organizam. Pogodan je za pravljanje salata, slatkog, ljekovitog čaja. Predstavljamo šta sve možete da napravite od ove interesantne biljke.

SALATA OD MASLAČKA

POTREBNO JE
činija listova maslačka, dva ili tri tvrdo kuhana jajeta, , so, mirođija, maslinovo ulje i sirće

PRIPREMA
Listove maslačka dobro očistite i operite. U provrelu vodu staviti oprane listove i kuhati 10-15 minuta. Ocjedite maslačak, ali vodu nemojte bacati. Jaja oljuštite i izrežite na šnite i

sve promješajte.

SUPA OD MASLAČKA

Ako ste sačuvali vodu u kojoj se kuvao maslačak, mošete napraviti supu. Samo začinite sa maslinovim uljem i malo sirćeta. Posužite uz kockice prepečenog hleba.

ČAJ OD MASLAČKA
POTREBNO JE
korijen i zeleni dijelovi maslačka (Taraxsaci radix cum herba) 20g, cvet suručice (Spireae flos) 20g, zeleni delovi obične očajnice (Marrubi herba) 20g, rizom perevine 20g

PRIPREMA

Dvije kašičice čajne mješavine idu na šolju vode, ostavi se da odstoji 6-8 sati i nakon toga se zakuha – jedan ključ je dovoljan.
Možete da ga pripremate i tako što se uzmete dvije kašičice korijena i zelenih dijelova i preliju ključalom vodom. Čaj se pije jednom ujutru i jednom uveče. Za najbolji efekat treba ga piti pola sata prije jela.

SLATKO OD MASLAČKA

Naberite veću količinu cvijeta maslačka i sameljite ih. Zatim slažite u teglu: sloj mljevenih cvijetova, pa preko toga sloj meda, sve dok ne napunite teglu. Dobro zatvorite. Poslije dvije nedelje dobili ste čudesno slatko od maslačka. Jedite po jednu kašiku tri puta dnevno prije jela, uz šolju čaja ili vode. Liječi jetru i popravlja opšte stanje organizma.

DEJSTVO
Preparati od maslačka stimulišu sve žlijezde i mišiće probavnog trakta. Pojačavaju lučenje pljuvačnih žljezda, žlijezda želuca, crijeva, jetre, žučne kese i gušterače. Takođe maslačak pomaže izbacivanje štetnih materija i suvišne vode iz tijela. Koriste se zeleni dijelovi maslačka: koren (radix), nadzemni delovi (herba) i cvetovi (flos).

ŠTO DALJE OD PUTA

Maslačak je najbolje da uberete što dalje od puta. Na maslačku je korisno sve – od korijena do cvijetova.

ELIKSIR

Izcjedite iz maslačka sok i pomejšajte sa istom količinom šećera. Dodajte jednu desetinu ukupne količine votke. Poslije dvije nedelje gotov je sirup, koji možete da čuvate u frižideru i do dvije godine. Pijte 2-4 kašike dnevno. Prva kašika ujutru na prazan stomak, a ostale tokom dana prije jela. Ovaj sirup je poznat pod nazivom “eliksir života”.

 

Blic/Informer.ba