Ishrana Zdravlje

Maslinovo ulje sprječava moždani udar

Francuski naučnici su u istraživanju sa 9.000 pacijenata dokazali da maslinovo ulje pozitivno utiče na sprječavanje moždanog udara.

Pacijenti su bili prosječno 65 godina stari, nisu nikada imali moždani udar i na početku istraživanja su ispitani o tome da li i koliko koriste maslinovo ulje.
Pored toga, naučnici su analizirali vrijednosti uljanih kiselina u krvi, koje mogu dati podatke o konzumaciji maslinovog ulja.

U prosjeku nakon 5 godina je 180 pacijenata iz istraživanja dobilo moždani udar.
Prilikom poređenja konzumacije maslinovog ulja i drugih faktora rizika za moždani udar, kao što su povišeni krvni pritisak, dijabetes i pušenje, došlo se do zaključka da su osobe koje koriste maslinovo ulje za kuhanje ili pravljenje salate dobijale moždani udar za 41% manje od osoba koje nisu koristile maslinovo ulje.

Pored toga, pokazalo se da su osobe sa visokim vrijednostima uljanih kiselina u krvi mnogo rjeđe dobijale moždani udar od onih sa nižim vrijednostima.

Vrijednosti uljanih kiselina u krvi ne zavise samo od maslinovog ulja, nego i drugih namirnica, kao što je na primjer maslac.

 

zdravlje.at/Informer.ba