Vijesti iz medicine Zdravlje

Meksiko: Naučnici razvili vakcinu koja smanjuje zavisnost o heroinu?

Naučnici iz meksičkog Nacionalnog instituta za psihijatriju razvili su vakcinu koja bi mogla umanjiti zavisnost o jednom od najgorih narkotika – heroinu.

Vakcina koju su patentirali u SAD-u djeluje tako da čini tijelo otpornim na djelovanje heroina, a korisnik heroina više nema osjećaj uživanja kada ga uzima.

Meksički naučnici objavili su da su uspješno testirali vakcinu na miševima i da se pripremaju da je testiraju na ljudima. Miševima su davali stalnu dozu heroina, a kod onih koji su vakcinisani utvrđen je značajni pad u konzumiranju droge.

Naučnici širom svijeta već su nekoliko godina u potrazi za vakcinom koja bi rješavala zavisnost o drogama ali još nijedna nije u potpunosti razvijena i puštena u prodaju. Meksički su naučnici, izgleda, bliži uspjehu pa su sredstva za razvoj vakcine dobili i iz meksičkog i iz američkog budžeta.

U Meksiku danas ima oko 450 000 teških zavisnika o odrogama, a nasilje povezano s trgovinom drogom u Meksiku je u posljednjih pet godina odnijelo 47 000 života, prenose hrvatski mediji.

 

Srna/Informer.ba