Ishrana Zdravlje

Mliječni proizvodi nas čine pametnijim

Konzumiranje mlijeka, sira i drugih mliječnih proizvoda igra važnu ulogu u razvoju mentalnih sposobnosti, tvrde naučnici.

Zajednička studija američkih i australijskih stručnjaka obuhvatila je 1.000 odraslih osoba, podijeljenih na one koji svakodnevno konzumiraju mliječne proizvode i one koji nikada ili veoma rijetko uzmu čašu mlijeka ili komadić sira.

Studija je pokazala da oni koji često konzumiraju mliječne masti postižu bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti, piše Daily Mail.

Ranija istraživanja pokazala su da aktivnost ljudskog mozga zavisi od snabdijevanja mastima, pošto se mozak sastoji od 60 odsto masti, a omotač moždanih ćelija ih sadrži čak 75 odsto.

Taj mijelinski omotač od vitalne je važnosti za prenošenje informacija od ćelije do ćelije i što ga više ima te informacije će biti brže prenošene. Kod oboljenja kao što je multipla skleroza, strada upravo mijelinski omotač i ćelije ne mogu da dobijaju i šalju informacije, što izaziva simptome kao što su utrnulost, gubitak osjećaja ili paraliza.

Jedna studija obavljena u Americi pokazala je da starije osobe sa većim nivoom “dobrih” masti u organizmu imaju manje šanse da obole od Alchajmerove bolesti.

 

Mondo/Informer.ba

1 Comment

Click here to post a comment
  • Multipleks skleroza ahahahahahahaaaahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha carevi debilni :)