Ishrana Zdravlje

Mlijeko je puno analgetika, antibiotika i hormona?!

Španskoo-marokanski istraživački tim razvio je metodu kojom je utvrdio postojanje 20 farmaceutskih proizvoda u kravljem, kozjem i ljudskom mlijeku. Ustanovljeno je kako sve tri vrste mlijeka sadrže analgetike, antibiotike i brojne hormone.

Zahvaljujući istraživačima sa Sveučilišta u Cordobi u Šoaniji i Sveučilišta Abdelmalek Essaadi u Maroku pronađeno je čak 20 različitih vrsta antibiotika, analgetika, antiseptika, betablokatora i hormona u raznim vrstama mlijeka koje ljudi svakodnevno konzumiraju, piše Science Daily.

“Analizirali smo tačno 20 uzoraka različito obrađenog kravljeg, kozjeg i ljudskog mlijeka, te smo utvrdili da se u svima njima nalaze lijekovi u tragovima”, rekao je voditelj studije Evaristo Ballesteros.

Najveća razina farmakoloških supstanci pronađena je u kravljem mlijeku. Ono je prepuno protuupalnih lijekova i hormona. U majčinom mlijeku pronađeni su tragovi analgetika, ibuprofen i naproxen, te nekoliko antibiotika i hormona.

Znanstvenici vjeruju kako se lijekovi i hormoni rasta daju stoci putem hrane ili u mlijeko dospijevaju zbog zagađenog tla.

Istraživači su se složili da je istraživanje napravljeno na premalom uzorku, pa se ne može tvrditi da je takva situacija sa svim mliječnim proizvodima. No, ovo istraživanje smatraju izuzetno važnim zbog nove metode provjere koja bi se mogla primijeniti i na druge prehrambene proizvode.

 

Net.hr/Informer.ba