Vijesti iz medicine Zdravlje

Mozak žena alkoholičara tri puta brže strada

Žene alkoholičari trpe oštećenja dela mozga zaduženog za raspoloženja, nagone i spavanje tri puta brže nego muškarci, ukazuje švedske studija, obavljena na Geteborškom univerzitetu.

Švedski tim je utvrdio da već posle četiri godine preteranog pijenja, kod žena dolazi do smanjenja za 50 odsto tzv. “serotoninske funkcije” u mozgu, dok se kod muškaraca to dešava tek nakon dvanaest godina preterivanja s alkoholom, prenosi AFP.

Serotonin je moždani neurotransmiter koji je između ostalog od ključne važnosti za razvoj depresije i hronične anksioznosti. On reguliše i kontrolu nagona  i sposobnost da se zaspi ili ostane  budan.

Tim iz Geteborga, kojim je rukovodila Kristina Berglund,  je istraživanje obavio na 42 osobe, među kojima četrnaest žena, koje su priznale zavisnost od alkohola i 28 osoba iz kontrolne grupe, koje nisu patile od te zavisnosti, pišu Nezavisne.com.

Činjenica da su žene (koje su u proseku pile po dvanaest boca vina nedeljno) toliko brže podložne poremećaju funkcije serotonina nego muškarci, koji su pođednako pili, predstavljala je potpuno iznenađenje za švedski tim i za nju još nema valjanog objašnjenja.

Takođe treba dodatno ispitati šta u psihološkom smislu znači smanjenje funkcije serotonina izazvano zloupotrebom alkohola, napominju švedski stručnjaci.

 

Informer.ba