Vijesti iz medicine Zdravlje

Mršavi roditelji-mršava djeca

Rezultati novog istraživanja britanskih naučnika potvrdili su naizgled vrlo logičnu činjenicu, a to je da djeca čiji su roditelji mršavi i sami imaju veću vjerovatnoću da budu mršavi.

Naučnici Univerziteta Koledž London analizirali su podatke o roditeljima i djeci iz 7.000 porodica koje su učestvovale u velikom ispitivanju sprovedenom od 2001. do 2006. godine, objavljeno je u stručnom časopisu “Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine”.

Istraživači su otkrili da će djeca, čija su oba roditelja bila u mršavijem djelu raspona zdrave telesne težine, i sama biti mršava.

Nasuprot tome, deca čiji su roditelji bili u gornjem djelu raspona zdrave tjelesne težine imala su vjerovatnoću od samo 7.8 odsto da budu mršava – mršavo je bilo samo 2.5 odsto dece čija su oba roditelja bila debela.

Profesorka Jane Vardl, jedna od učesnica istraživanja, istakla je da su roditelji često zabrinuti da li su njihova djeca premršava, ali to bi moglo biti samo zbog njihovih “mršavih gena“.
Svi geni imaju dvije verzije koje se nazivaju aleli, a djeca koja naslijede više mršavih alela od svojih roditelja biti će mršavija“, istakla je Vardl, piše Srbijanet.

 

Informer.ba