Vijesti iz medicine Zdravlje

Muškarci sa dubljim glasom proizvode manje spermatozoida

Muškarci sa grubljim crtama lica i dubljim glasom imaju manje kvalitetnu spermu, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Zapadnoj Australiji.

U istraživanju je učestvovalo 54 heteroseksualnih muškaraca starosti od 18 do 32 godine, kao i 30 heteroseksualnih studentkinja. Tokom istraživanja muškarcima je sniman glas koji su kasnije djevojke ocijenjivale po kriterijumima muževnosti i privlačnosti.

Većina djevojaka je, kao što se i očekivalo, reklo da im je dublji glas privlačniji, a zatim je svaki muškarac dao uzorak sperme na laboratorijsko istraživanje. Uzorci su ocijenjivani prema sposobnosti spermatozoida da plivaju prema ženskoj jajnoj ćeliji, kao i prema broju spermatozoida u uzorku.

Analiza uzoraka je pokazala da muškarci sa dubljim glasom imaju manje spermatozoida nego muškarci sa višim glasom. Leig Simons, biolog evolucije koji je predvodio istraživanje, ovo objašnjava time što testosteron ima veliku ulogu u proizvodnji spermatozoida, a prevelike količine ovog hormona slabe proizvodnju spermatozoida., piše Srbijanet.

 

Informer.ba