Vijesti iz medicine Zdravlje

Muškarci sa manje testosterona umiru ranije

Istraživanje Univerziteta Greifswald je dokazalo da muškarci sa smanjenim vrijednostima seksualnog hormona testosterona u krvi ranije umiru.

Naučnici su 7 godina pratili zdravstveno stanje 1 954 muškarca starosti između 20 i 79 godina u njemačkoj pokrajini Vorpommern.
195 muškaraca iz studije je do kraja istraživanja umrlo, a većina njih je već prilikom prve analize krvi imala, za njihovu starost, manju koncentraciju testosterona u krvi od prosjeka.

Testosteron je najvažniji muški seksualni hormon, koji je odgovoran za mnoge tjelesne i psihičke procese muškarca.
Nakon četrdesete godine života, muškarcima se smanjuje koncentracija testosterona u krvi prosječno 1-2% godišnje.
Muškarci sa smanjenom količinom testosterona oboljevaju češće od visokog pritiska, dijabetesa tip 2, debljine, smetnji metabolizma masti, od muškaraca sa normalnim količinama testosterona.

Kod više od 10% muškaraca koji su učestvovali u spomenutom istraživanju se pokazala smanjena koncentracija testosterona u krvi, koja je dovela do sličnih poteškoća kao kod žena u klimaksu, kao što su nesanica, pretjerano znojenje, umor, neraspoloženost, te erektilnih smetnji.
Ovim smetnjama se kod muškaraca na žalost često ne poklanja dovoljno pažnje.

Prema naučnicima, postoji relevantna povezanost između smanjene količine testosterona i smrtnosti.
Još uvijek se ne zna da li manjak testosterona dovodi do ranije smrti ili je to samo vrsta pokazatelja da je u tijelu došlo do neravnoteže.

 

zdravlje.at/Informer.ba