Vijesti iz medicine Zdravlje

Na tragu vakcine protiv svih virusa

Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) saopštili su da su uspješno obavili laboratorijske testove sa supstancom koja bi mogla da bude prva vakcina širokog spektra.

Za razliku od borbe protiv bakterija, gdje postoje antibiotici širokog spektra, u borbi protiv virusa pomažu samo vakcine, ali njih nema širokog spektra, pa bi ovo otkriće moglo biti revolucionarno.

Naučnici sa ovog instituta na tragu su nove supstance protiv virusa koju su nazvali “Drako”. Tod Raider iz tima američkih naučnika kaže da je riječ o “drakonskom sredstvu protiv virusa“, jer ih uništava bez obzira kakvog tipa bili, prenosi “Dojče vele”.

Testirali smo `Drako`, protiv 15 tipova virusa, uključujući i viruse gripa, dječije paralize i denga groznice. Lijek je djelovao protiv svih tipova virusa. Imamo još čitavu listu virusa za testove i nadamo se da će `Drako` djelovati protiv svih“, rekao je Raider i dodao da ovu supstancu planiraju testirati i na viruse HIV-a i ebole.

Za razliku od tradicionalnih vakcina, “Drako” ne napada virus, već ćelije koje su zaražene, odnosno one koje su domaćin virusu. “Drako” može da otkrije ćelije koje su zaražene virusima na osnovu ribonukleinske kiseline (RNK).

Kada se virusi razmnožavaju, proizvode ekstremno dugačke duple nizove RNK kakvih, inače, nema u normalnim ćelijama, što je znak da je virus zarazio ćeliju. Drako prepoznaje zaražene ćelije i zatim radi na tome da se ćelija sama uništi i na taj način prekine infekciju, a zdrave ćelije ostaju netaknute“, kaže Raider.

Tod Raider i njegove kolege, između ostalog, uspjeli su da izliječe miševe koji su bili zaraženi svinjskim gripom.

Rajder je uvjeren da “Drako” ima šanse da bude univerzalni lijek i da može da se izbori sa svim vrstama virusnih infekcija: od prehlade, do velikih boginja.

Međutim, ima i skeptičara koji kažu da je jedno uspjeh u laboratoriji i kod eksperimenata na miševima, a predstoji još dug put dok ovo ne postane lijek za ljude.

 

Srna/Informer.ba