Ishrana Zdravlje

Najbolja hrana za topljenje trbušnog sala

Naučnici kažu da orašasti plodovi najbolje tjeraju glad i trbušno salo. Tačnije, jedna šaka orašastih plodova na dan. Pogledajte zašto.

Pokazalo se da jedenje orašastih plodova povećava razinu serotonina, tvari koja suzbija apetit, potiče osjećaj sreće i popravlja zdravlje srca.

Naučnici sa Univerziteta Barcelona kažu da nam treba tek šaka sirovih oraha, badema i lješnjaka na dan da bismo osjetili pozitivno djelovanje.

Nadaju se da će njihovo istraživanje, objavljeno u Journal of Proteome Research, koristiti pacijentima s metaboličkim sindromom, koji karakterizira višak trbušnog sala, visok krvni pritisak i povišen šećer u krvi.

Promjene u prehrani, uključujući i redovito uzimanje sirovih orašastih plodova, koji sadrže zdrave masti i antioksidante, te mogu pomoći pacijentima u skidanju suvišnih kilograma, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Tim pod vodstvom dr. Cristine Andris-Lacueva došao je do zaključka da je povišeno izlučivanje serotonina povezano s konzumacijom orašastih plodova.

Tokom studije se pokazalo da je grupa ispitanika koja je 12 sedmica jela 30 grama različitih sirovih orašastih plodova na dan, imala na koncu i višu razinu serotonina. Oko 90 posto serotonina u tijelu nalazi se u želucu, dok je ostatak u središnjem živčanom sistema, gdje reguliše raspoloženje i apetit.

Većina lijekova čiji je cilj ublažavanje simptoma depresije, tjeskobe ili fobija utiču na razinu serotonina. Zanimljivo da je i studija objavljena u British Journal of Nutrition, nešto ranije ove godine, pokazala da konzumacija pistacija pomaže u gubitku kilograma te potiče zdravlje srca.

 

Magazin.hr/Informer.ba