Ishrana Zdravlje

Najnoviji trend: sok od pšenične trave

Sok dobijen od pšenične trave, tačnije pšeničnih klica proglašen je za super-piće za mladost i ljepotu. Holivudske zvijezde ga piju za doručak, prije joge i umjesto energetskih napitaka.

SOK OD PŠENIČNE TRAVE POMAŽE U BORBI PROTIV RAKA
Može se reći da sadašnji trend nije nov. U svijetu su počeli da govore o ljekovitosti pšenične trave još 1940. godine. An Vigmor je izjavila da je izliječena od raka uz pomoć ovog pića. Poslije oporavka, posvetila se proučavanju ljekovitog bilja i napisala više od 30 knjiga, uključujući “Eliksir Života” koji se bavi čudesnim osobinama pšenične trave.

Naučnici su se zainteresovali za ovu ideju pa su sproveli studiju koja potvrđuje da sok od pšenične trave ima svojstva koja pomažu u borbi protiv raka. Onkolozi su, takođe, otkrili da pšenične klice usporavaju rast tumora i smanjuju broj metastaza.

BENEFITI ZA ZDRAVLJE
Naučnici su se bavili samo svojstvima pšenične trave protiv raka, a ne koliko koristan uticaj može imati na zdravo tijelo. Međutim, sastav soka govori sam za sebe: pšenična trava sadrži više od 90 vrsta minerala i vitamina koje zahtjeva ljudsko tijelo. “Zeleni sok” je, takođe, koristan zbog amino kiselina, uključujući i lizin, koji je odgovoran za kožu i kosu. Sastav 70 posto pšenične trave je hlorofil, a struktura hlorofilnih molekula podsjeća na hemoglobin, tako da aktivno štiti od slobodnih radikala i kardiovaskularnih bolesti. Pšenične klice sadrže više od 400 enzima.

KAKO NAPRAVITI SOK OD PŠENIČNE TRAVE KOD KUĆE?
Ono što vam je neophodno je da odgajite pšenične klice na simsu prozora za šta vam i nije neophodno neko umijeće. Isjecite ih čim porastu do 10-12 centimetara. Zatim izmješajte travu sa malo vode u blenderu.

ZAŠTO BI TREBALO DA PIJETE SAMO SVIJEŽ SOK OD PŠENIČNE TRAVE?
Beskorisno je da unaprijed pripremate sok: 15 minuta nakon pripreme, aktivnost enzima se smanjuje, a sat kasnije nestaće im svaki trag. Stručnjaci za sokove savjetuju da se pije kada na prazan stomak, počne sa malom količinom koja se postepeno povećava. Zeleni izdanci se mogu dodati i u voćne koktele. Na primjer, ako kombinujete avokado, sok od jabuke i jednu ili više vrsta zelenih izdanaka (sijemena suncokreta, lucerke), dobićete vegetarijansku alternativu za jogurt.

 

Smedia/Informer.ba