Vijesti iz medicine Zdravlje

Nanotehnologija u medicini

U industrijskim zemljama svaki drugi čovjek umire od poslijedica srčanog ili moždanog udara. Da bi dali prognozu da li je neko skloniji srčanom i moždanom udaru, nije dovoljno da ljekari samo znaju kako se čovek hrani, da li se kreće, koliko je težak i da li puši, već i da li ima opasnih zapaljenja u krvnim sudovima.

Ljekari sa lakoćom na CT-skeneru mogu da utvrde da li je došlo do zapaljenja ili suženja krvnog suda. Pošto se pacijentu ubrizga posebna tečnost, krvni sudovi na CT-skeneru postaju vidljivi.

Ovaj uređaj pravi trodimenzionalnu rendgensku sliku na kojoj daje prikaz krvnih sudova koji, zahvaljujući ubrizganoj tečnosti, postaju vidljivi. Ako je došlo do zapaljenja ili suženja krvnog suda, ljekari to mogu da prepoznaju. „Problem koji imamo tom prilikom jeste taj što mi ne vidimo krvni sud, ne vidimo gdje je nastala anomalija, gde je bolest, tj. zapaljenje. Mi vidimo jedino sredstvo koje pravi kontrast u sudovima. U međuvremenu smo došli do saznanja da srčani udari nastaju u djelovima gde su suženja sasvim mala ili ih uopšte nema“, izjavio je doktor Mihael Shefers sa Univerzitetske klinike u Minsteru.

Kalcificirani dijelovi krvnih sudova su vidljivi i na CT-skeneru jer su gušći od krvnih ćelija, ali čak ni to nije siguran indikator da će doći do infarkta, prenio je njemački državni radio “DW”.. „Kalcificirana naslaga može postojati i 20 godina posle zapaljenja, ali zapaljenje nije više aktivno. Nije dovoljno samo znati da li je došlo do suženja krvnog suda ili postoji kalcificirana naslaga”, dodao je on.

Rješenje nudi nanotehnologija. Istraživačima je uspjelo da izgrade molekule koji se vezuju za proteine izazvače infekcije. Ovi molekuli se zovu „pronalazači” (Tracer), jer tako zapaljenje postaje vidljivo i na CT-skeneru. „Pronalazači” pomješani su sa radioaktivnošću ili floroscentnim bojama, a potom se zahvaljujući svjetlu ili radioaktivnosti mogu izmjeriti. Tako je lako vidjeti molekularni sastav pojedinih organa“, naveo je Shefers.

Naučnici su u eksperimentima na miševima uspjeli da formiraju trodimenzionalne slike arterosklerotičnih zapaljenja. Kada bi im pošlo za rukom da tu tehniku primjene i na ljudima, mogli bi prognozirati za svakog pacijenta posebno opasnost od srčanog udara. „Takođe kad vidimo koja količina MMP postoji, možemo reći: Kod čovjeka kod koga je prisutna veća količini MMP, postoj i veći rizik od srčanog udara, kod čovjeka kod koga postoji manje MMP, manji je i rizik. Tada možemo definisati i za svaku individuu pojedinačno reći: Tebi je potrebna intenzivnija terapija, a tebi ne”, kaže doktor Shefers.

Ova tehnika nudi mogućnosti za dijagnostifikovanje i drugih bolesti, kod kojih je rano utvrđivanje presudno za uspješno liječenje, kaže doktor Andreas Jordan, pionir u kliničkoj upotrebni nanotehnologije. Primjera radi, u slučaju raka i multipleskleroze, zapaljenja centralnog nervnog sistema, liječenje je efikasno jedino prilikom ranog otkrivanja u suprotnom paraliza vodi u smrt. „U osnovi to nas vodi u slijedećem pravcu: kada tako nešto možemo da otkrijemo, kada možemo rano da otkrijemo takve bolesti, možemo razviti i specifični tarapeutski koncept“, istakao je Jordan.

 

Tanjug/Informer.ba