Udarno Vijesti iz medicine Zdravlje

Napravljena vakcina protiv heroina

Novi način borbe protiv globalne pošasti, heroinske zavisnosti, moglo bi da bude vakcinisanje, tvrde američki istraživači.

Američki naučnici tvrde da su razvili potencijalno novo oružje u borbi protiv droga: vakcinu protiv heroina. Istraživači u kalifornijskom Skrips istraživačkom institutu smatraju da njihova vakcina, koja je ispitana na pacovima, stvara antitjela koja spriječavaju da heroin stigne do mozga i izazove euforiju.

Četvrt vijeka iskustva u razvoju sličnih vakcina podstaklo je vođu projekta Kim Jandu na tvrdnju da će dejstvo ovog novog lijeka biti najbolje od svega što je u životu postigao.

“Nikad nisam vidio tako snažan odgovor imunološkog sistema na lijek kao što uzrokuje ovo naše otkriće koje zovemo dinamičkom anti-heroinskom vakcinom“, kaže Janda. “Nadamo se da će takva vakcina biti dobra terapija za one koji žele da se riješe svoje heroinske zavisnosti.”

Rezultati istraživanja pokazali su da su pacovi koji su primili vakcinu bili manje željni heroina, pa se Jandin tim nada da će njihovo istraživanje pomoći u smanjenju zloupotrebe heroina, kojeg u svijetu koristi preko 13 miliona zavisnika od kojih preko 100 hiljada umre, a usput se širi zaraza HIV-om i finansira kriminalne i terorističke aktivnosti.

Cjelokupno istraživanje će biti objavljeno u časopisu Journal of Medicinal Chemistry koji izdaje American Chemical Society 28. jula, prenosi Metro.

 

Informer.ba