Ishrana Zdravlje

Nar prirodni eliksir mladosti

Nar pomaže u borbi protiv srčanih oboljenja, ublažava stres i poboljšava seksualni život – a sada su naučnici potvrdili i da je prirodni eliksir mladosti.

Nar može da pomogne da se spriječe bolesti srca, oslobađa od stresa i čak je dokazano da poboljšava seksualni život. Ako to nije bilo dovoljno da vas ubjedi da probate nar, onda će činjenica da se plod sada slavi kao eliksir mladosti.

Zaključci studije na koju je potrošeno čak dva miliona  funti su da bi dnevna doza nara mogla da uspori proces starenja DNK. Ekstrakt od cijelog voća – uključujući srž, koru i sjeme – dobilo je 60 volontera da pije svaki dan mjesec dana u obliku kapsula.

Istraživači su pratili aktivnost hemikalija u tijelu i poredili ih sa onima koji su dobili placebo. Ustanovljeno je značajno smanjenje markera povezanih sa promenama na ćelijama koje mogu dovesti do oštećenja mozga, mišića, jetre i bubrega, kao i efekta starenja na koži.

Pretpostavlja se da nar usporava oksidaciju u DNK u ćelijama koja se prirodno javlja tokom vremena, tvrde istraživači u privatnoj “ProbelteBio” laboratoriji u Murciji, Španija. sastojci koji su “krivi” za to se nalaze u malim količinama u soku, ali najviše u nejestivoj kori, ljusci i bijelom jezgru.

Nar je poznat kao superhrana vjekovima, i utvrđeno je da sadrži vitamine A, C i E, kao i gvožđe i antioksidanse – hemikalije koje pomažu da se neutrališu štetni molekuli kiseonika poznatiji kao slobodni radikali. Prošle godine su istraživači sa Quen Margaret Univerziteta u Edinburgu pronašli da može pomoći i za smanjenje stresa na poslu.

 

Smedia/Informer.ba