Vijesti iz medicine Zdravlje

Naš mozak tačno zna kada od nečega trebamo odustati

Bez obzira na to što radite, postoji onaj trenutak kad znate da trebate stati. Naučnici su otkrili dio mozga u kojem donosimo odluku da odustajemo i tražimo nešto bolje.

Naučnici vjeruju da su otkrili tačan dio mozga koji nam govori kada je došlo vrijeme da odustanemo, a taj je instinktivni impuls građen vijekovima. Naime, isti insinkt koji je sugerisao davnim precima da napuste lovište i krenu na bogatije prostore, ljude savremenog doba navodi da isprobaju, na primjer, novu internet stanicu ako prvoj izabranoj stranici treba puno vremena da se otvori na ekranu.

Područje odgovorno za to da u svakoj situaciju procjenjuje odnos dobivenog i uloženog nalazi se u prednjem korteksu mozga, a kada je određeni prag dostignut, taj dio mozga šalje signal da bacimo peškir u ring.

Do otkrića su došli američki naučnici sa Univerziteta Duke promatrajući ponašanje majmuna koji su bili prisiljeni odlučiti hoće li ostati sa izvorom hrane koji im daje manje količine voćnog soka ili novog izvora koji bi im možda mogao davati veće količine hrane. Skup neurona u prednjem korteksu pokazivao je vremenom povećanje aktivnosti. Nakon što je nivo aktivnosti dostigla određeni prag, majmuni bi se odmah preselili.

Možemo to opisati kao prag u mozgu koji odlučuje treba li ostati ili otići“, kaže profesor Michael Platt koji je vodio istraživanje.

Tvrdi da se rezultati njihovih eksperimenata podudaraju sa tezom evolucijske teorije iz 1976. godine nazvane granična vrijednost teorema, koja tvrdi da bi naši pradavni preci ostali duže u grmu kupine što je udaljenost između grmlja veća. Pokazalo se da ta teza vrijedi i za brojne vrste životinjskog carstva, crve, pčele, ribe i tuljane, prenosi Tportal.

Profesor Platt kaže da zbog istog mehanizma ugrađenog u mozak danas odustajemo od internet stranica koje se sporo otvaraju i odlazimo na one čiji sadržaj dobivamo brže.

 

Informer.ba