Ishrana Izdvojeno Zdravlje

Naučite čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima

Čitanje navedenih sastojaka na deklaracijama ne treba biti opsesija nego jednostavna navika koja će vam pomoći da se klonite sumnjive hrane koje su naši dućani puni.
Kad shvatite da vaš omiljeni sendvič ili jogurt ima oko 55 sastojaka, a imena većine ne možete ni izgovoriti, neka vas ne začude probavne smetnje, nadutost, pospanost ili neprestana glad.

U prehranu trebate uključiti više prave, prirodne hrane, koja ne treba deklaraciju. Ova tri koraka pomoći će vam u boljem snalaženju po često lukavo sastavljenom popisu.

1. Sastojci i rok valjanosti

Ako proizvod ima više od pet sastojaka, u većini ga je slučajeva najpametnije izbjegavati. Ako se garantira da će trajati više od pet godina, ni to vjerojatno ne biste trebali jesti. Dugovječnost mogu omogućiti samo umjetni sastojci, konzervansi ili sastojci za koje nikad niste čuli.

2. Moram razumjeti termine

Naravno, postoje čudne i egzotične biljke i začini za koje nikad niste čuli, ali to su izuzeci. Ako ne znate što predstavlja ime navedenog sastojka, tada je bolje to ne jesti. Proizvođači su ponekad skloni varati potrošače navodeći alternativna imena sastojaka koje ne biste htjeli jesti.

3. Je li dodan šećer ili neka zamjena za šećer?

Šećer se danas dodaje u proizvode u kojima ga uopće ne biste očekivali. Pogledajte je li naveden među prva četiri sastojka. Ako je među njima, to znači da ga ima u većim količinama. Omjer od 10 g šećera na 100 g mase još može proći, sve drugo je previše. I imajte na umu zamjenska imena raznih šećera.

Naprimjer, proizvođač može koristiti kombinaciju saharoze, fruktoze, kukuruznog sirupa, ječam ili slad, smeđi šećer, karamel, dekstrozu, fruktozu i druge sastojke šećera.

Još neki trikovi koje koriste proizvođači

1. Isticanje minimalno zastupljenih sastojaka

Omiljeni trik je staviti sliku ili natpis koji ukazuje na neki zdrav proizvod koji u biti zauzima tek manji dio. Proizvod može sadržavati goji plodove ili spirulinu, ali potpuno zanemarivu količinu.

2. Manje pakiranje

Proizvođači hrane zaista su domišljati. Budući da mnogi paze na unos šećera i masti, proizvođači ne smanjuju količinu nepoželjnih sastojaka, nego pakiranje jogurta ili čokolade.

3. Prirodno i organsko

Ne dajte da vas dobiju na riječi ‘prirodno’ i ‘organsko’. ‘Prirodna’ i ‘organska’ hrana ne mora biti zdrava. Vaš jogurt je prirodan, ali možda sadrži šećer.

 

Magazin.hr/Informer.ba