Ishrana Zdravlje

Ne pretjerujte sa vitaminskim pilulama

Neki vitaminski i mineralni preparati mogu ozbiljno naškoditi vašem zdravlju, ako ih dugo koristite, upozorila je ovih dana britanska Agencija za kontrolu hrane i lekova (FSA).

U najnovijem savjetu namenjenom javnosti, Agencija opominje da preparat hrom pikolinat može izazvati rak, a identifikovala je još neke popularne vitaminske i mineralne preparate čija bi duga upotreba predstavljala zdravstveni rizik.

Tri najčešće korišćenja preparata: vitamin C, kalcijum i gvožđe, mogu nanijeti štetu organizmu ako se koriste u velikim dozama čak i u kraćem vremenskom periodu, iako štetni simptomi nestaju ako se obustavi dalje korišćenje preparata.

Iako u najvećem broju slučajeva sve potrebne hranljive i zdrave sastojke možete dobiti kroz izbalansiranu ishranu, mnogi i dalje radije posežu za preparatima.

U izveštaju FSA pomalo dramatično se upozorava da dnevna doza od 1.000 miligrama vitamina C, 1.500 miligrama kalcijuma ili 17 miligrama gvožđa u preparatima može kod mnogih osoba izazvati bolove u stomaku i dijareju – iako simptomi iščezavaju kad se obustavi korišćenje preparata.

Agencija, zato, savjetuje da se nikada dnevno ne uzima više od 10 miligrama vitamina B6 – sem ako se to čini pod nadzorom lekara.

Beta karoten, jedan od antioksidanata koji se nalazi u pomarandži i žutom voću i povrću, može imati nepovratne štetne efekte na organizam pušača – ako se uzima dugo u velikim dozama.

Mangan takođe može biti štetan po zdravlje starijih ljudi u dužem vremenskom periodu, kaže se u izveštaju FSA, dok je dokazano da ozbiljnu štetu po zdravlje imaju nikotinska kiselina, cink i fosfor ako se koriste dugo.

Savjeti koji se nalaze na vebsajtu FSA zasnovani su na analizama naučnih istraživanja uticaja vitamina i minerala koje su obavili nezavisni stručnjaci i namenjeni su potencijalnim kupcima preparata kao pomoć u odlučivanju da li da ga kupe.

FSA je do sada analizirala 34 vitamina i minerala koji se prodaju kao preparati “dodatka ishrani” – posebno njihov uticaj na organizam kod duge upotrebe.

Agencija procenjuje da je dnevno uzimanje 10 miligrama ili manje hroma, ali ne u obliku hrom pikolinata, potpuno bezbjedno, piše Stetoskop.info.

 

Informer.ba