Tradicionalna medicina Zdravlje

Neke namirnice blagotvorno djeluju na spolne stanice i povećavaju plodnost

Mnogim je parovima prinova u porodici došla neplanirano, ali postoje i oni koji se moraju dobro pomučiti da bi dobili toliko željene potomke. Pozitivne promjene u ishrani i životnom stilu mogu ubrzati taj proces.

Neke namirnice zaista blagotvorno djeluju na spolne stanice, pa ne bi bilo zgoreg uvrstiti ih u ishranu, navodi Net.

Spanać Ovo lisnato, zeleno povrće sadrži folnu kiselinu koja je nužna za zdrav razvoj ploda, ali i za produkciju spermija i rad jajnika. Takođe, odličan je izvor željeza i vitamina C, koji povećavaju kvalitetu sperme, sprečavajući oštećenja genetskog koda.

Cjelovite žitarice

Kompleksni ugljikohidrati poput zobi, smeđe riže i različitih vrsta grahorica dat će vam preko potrebnu energiju za seksualne aktivnosti, a i puni su vitamina B i E koji su nužni za razvoj stanica, hormonalnu ravnotežu i zdrava jajašca i spermu.

Med

Med je pun minerala i amino kiselina koje pozitivno utiču na reproduktivni sistem i rad jajnika.

Riba

Ribe poput lososa, srdele ili skuše bogate su Omega-3 masnim kiselinama koje potiču cirkulaciju te utiču na kvalitetu i aktivnost spermija.

Kamenice

Kamenice sadrže cink koji je zaslužan za proizvodnju zdravih spermija i jajašaca. Cink još nalazimo u grahu, jajima, orasima, cjelovitom zrnju i sjemenkama buče.

 

Net.hr/Informer.ba