Vijesti iz medicine Zdravlje

Neočekivani simptomi srčanog udara

Iako izgleda da se srčani udar dešava odjednom, ima mnogo neočekivanih simptoma u danima i nedjeljama prije udara. Oni obično prođu nezapaženo, ukoliko nije u pitanju očekivani bol u grudima.

Evo sedam simptoma koje biste vjerovatno ignorisali, a ne bi trebalo.

1. LOŠA PROBAVA I MUČNINA

Simptomi se protežu od lakših problema sa varenjem do ozbiljne mučnine i povraćanja. Neki osjećaju grčevit bol u gornjem stomaku.

2. BOL U VILICI, VRATU ILI RAMENIMA

Kada je srčani udar u pitanju, indikator je oštar bol u grudima, ramenima i ruci, ali mnogi ljudi ne ojsete to uopšte. Umjesto toga, osjete bol u vratu ili ramenima, ili da im ide duž vilice do uha.

3.SEKSUALNA DISFUNKCIJA

Problemi sa postizanjem ili održavanjem erekcije su česti kod muškaraca da bolestima koronarnih arterija, ali oni to možda ne bi povezali. Jedna studija evropskih muškaraca koji su liječeni od kardiovaskularnih bolesti otkrila je da su dva od tri patila od erektilne disfunkcije prije nego što su im dijagnostikovani problemi sa srcem.

4. ISCRPLJENOST ILI UMOR

Osjećaj slamajućeg umora koji traje nekoliko dana je još jedan znak problema sa srcem koji se često zanemaruje. To je posebno siptomatično za žene. Ključno je da je umor neobično jak, da ga se ne možete riješiti čak i ako odspavate.

5. GUBITAK DAHA I NESVJESTICA

Kad srce ne dobija dovoljno krvi, ne dobija ni dovoljno kiseonika, što može dovesti do kratkog daha i osjećaja da vam se vrti u glavi. Ovo je još jedan simptom koji se previđa, jer s obično vezuje za probleme sa plućima.

6. OTICANJE NOGU I BOL

Kad srčani mišić ne funkcioniše kako treba, krv teže stiže do svih tkiva u tijelu, što rezultira oticanjem. Ono obično prvo počinje u stopalima, člancima i nogama, jer su najdalje od srca i cirkulacija je slabija.

7. NESANICA I ANKSIOZNOST

Ovaj simptom doktori još nisu uspjeli da objesne. Oni koji su doživjeli srčani udar često se sjećaju da su bili u nemogućnosti da zaspu ili spavaju u mjesecima i danima prije udara. Oni se sjećaju da su često ležali budni dok su im misli letjele kroz glavu, sa uzlupanim srcem i osjećajem kao da će se desiti neka katastrofa.

Informer.ba