Izdvojeno Udarno Zdravlje

Noćni tretmani: Spavajte na leđima i spriječite bore na licu

Dok spavamo, obnavljaju se oštećene stanice kože te se snižava pH kože, što pomaže uklanjanju odumrlih stanica.

Da bi koža zablistala preko noći, prije spavanja umijte se jer tako ćete ukloniti nečistoće koje zatvaraju pore i izazivaju upale.

Barem dvaput sedmićno  lice očistite pilingom koji pomaže obnavljanju kože, a prije spavanja ne zaboravite lice nahraniti hidratantnom kremom.

A da bi noćni tretmani za ljepotu bili djelotvorniji, iskušajte i spavanje u novom položaju. Ako uvijek spavate na istoj strani na boku, na licu će se svake noći stvarati nabori koji će s vremenom prerasti u bore. Isto vrijedi i za spavanje na trbuhu pa kako biste spriječili nastanak bora, pokušajte spavati na leđima.

Eksperimentirajte i s jastucima dok ne pronađete model koji vam odgovara, a pritom imajte na umu da koži lica godi spavanje na povišenom jer to sprečava nadutost u području oko očiju. I pamučne jastučnice mogu izazvati stvaranje bora jer, dok spavate, upijaju kremu i prekidaju proces njege.

Zato ako možete, pamučne zamijenite jastučnicama od svile ili satena. Ako su se na vašem licu već pojavile prve bore, prije spavanja kožu njegujte serumima, kremama i losionima koji imaju retinol, vitamin A ili oboje.

Noćni tretman za bujnu kosu

Ako tokom dana nemate vremena za njegu kose, prije spavanja nanesite regenerator ili serum koji se ne mora ispirati. Glavu umotajte u maramu ili stavite kapu za tuširanje kako biste sačuvali posteljinu od mrlja.

Čarape griju i njeguju stopala

Imate li suha stopala, prije odlaska u krevet obilno ih namažite hranjivom kremom. Zatim navucite pamučne čarape jer će one grijati stopala, a koža bolje upiti blagotvorne sastojke. Ako vam je vruće, odrežite vrh čarape.

Ljepše ruke preko noći

Često pranje ruku potiče pucanje i isušivanje kože ruku. Neposredno prije spavanja ruke namažite hidratantnom kremom te navucite pamučne rukavice. Jako ispucane ruke možete mazati intenzivnom kremom za njegu stopala.

Zbogom tamnim podočnjacima

Muče li vas podočnjaci i vrećice ispod očiju, spavajte na leđima u povišenom položaju. Područje oko očiju prije spavanja namažite laganom hidratantnom kremom ili prirodnim bademovim ili uljem avokada.

I usne trebaju noćni tretman

Da biste se probudili s mekim, glatkim i sočnim usnama, sve što vam je potrebno jest hranjivi balzam. Nanosite neposredno prije odlaska na spavanje te nakon toga nemojte ništa piti kako balzam ne bi ostao na čaši.

Riješite se akni i prištića do jutra

Na problematične tačke na koži nanesite cink ili ulje čajevca koji će do jutra osušiti akne. Tvrdokorne akne tretirajte jačim preparatima i antibakterijskim pripravcima kako biste uklonili bakterije koje izazivaju upalne procese.

Informer.ba